Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Serduszka z marcepanem


 
Początek grudnia. Robiąc zwyczajne zakupy w Lidlu, nagle spostrzegłam – masa marcepanowa! No to fru, do koszyka. „Przyda się na święta” – pomyślałam. I tak właśnie zostały niecałe 2 dni do świąt, a masa marcepanowa jak leżała, tak leży w szafce:) Stwierdziłam, że muszę ją do czegoś wykorzystać. Dobrze się złożyło, że mama dziś robiła kruche ciasteczka, więc podłączyłam się do jej ciasta i razem powycinałyśmy cudne serduszka. Swoją drogą, bardzo lubię, jak mogę coś wspólnie przygotować z mamą, bo przywołuje mi to wspaniałe chwile z dzieciństwa:) Dzisiaj przedstawiam malutkie, kruche ciasteczka z masą marcepanową i dżemem truskawkowym. Trzy pyszne składniki, kruche ciastko, marcepan, dżem truskawkowy – nie mogło nie wyjść.

Składniki:

Kruche ciasto:
300g mąki
100g cukru pudru
200g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka

Ponadto:
1 opakowanie marcepanu (ok. 200g)
Dżem truskawkowy

Z przepisu na kruche ciasto wyjdzie bardzo dużo drobnych ciasteczek. Podałam przepis na dużą ilość, ponieważ z tej porcji piekłam z mamą wszystkie ciastka, jej i moje. Swoich ciasteczek zrobiłam 43 sztuki i zużyłam ½ dwustu gramowego opakowania marcepanu. Można część ciasteczek złożyć z marcepanem, a resztę, gdy zabraknie marcepanu, potraktować jako zwykłe, maślane.

Wykonanie:

Zrobić kruche ciasto: przesiać mąkę i wysypać na stolnicę/blat, tworząc kopczyk. Zrobić wgłębienie, do wgłębienia dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Posiekać nożem. Dodać masło pokrojone w kawałeczki i ponownie posiekać nożem, aż składniki dobrze się oblepią mąką. Zarobić ciasto rękami uformować spłaszczoną kulę i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Wyjąć, wysypać stolnicę/blat mąką. Wałkować ciasto na grubość ok. 3-4mm i wycinać foremką serduszka (oczywiście można użyć większych lub innych kształtów). Piec do zarumienienia w temperaturze 190oC. Wyjąć i ostudzić.
Każde ciasteczko cienko posmarować dżemem truskawkowym. Rozwałkować masę marcepanową i wycinać z niej te same kształty co ciastka.
Składanie ciasteczek: na jedno ciasteczko położyć wycięty marcepan, przykryć drugim ciasteczkiem. Dzięki dżemowi, ciastka ładnie się połączą. Ciastka można przechowywać jak zwykłe kruche, w blaszanym pudełeczku po pralinach, albo w zwykłym plastikowym pojemniku.




2 komentarze:

  1. Coś czuję, że u mnie na spróbowaniu jednego by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Święta dopiero jutro, a połowa ciasteczek już zjedzona:)

    OdpowiedzUsuń