Strony

wtorek, 11 lutego 2014

Sernik krówkowy



Cóż powiedzieć, był tak dobry, że zniknął w mgnieniu oka. Sernik ten piekłam kiedyś na przyjęcie rodzinne i już wtedy zyskał wielu fanów. Jednak przepisu nie zapisałam, gdyż nie posiadałam jeszcze wtedy bloga, więc nie przejmowałam się specjalnie tym, że recepturę trzeba zapisać, a już o odmierzaniu składników nie wspomnę. Wszystko się robiło „na oko” – i też było:). Zmobilizowałam się jednak i tak oto powstał. Wspaniały, pachnący karmelem i krówkami. Wszystko za sprawą kuzynki i jej męża, którzy przyjechali do nas z Krakowa, a wiem, że to im właśnie bardzo smakował kiedyś ten sernik. Musiałam go zrobić:). Dla niektórych sernik wydawać się może zbyt niski, jednak podczas pieczenia prawie „uciekł” z tortownicy, więc strach pomyśleć co by było, gdyby piec go w mniejszej formie:). Nikomu jednak to nie przeszkadzało, wszyscy jedli ze smakiem. Sernik jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, gdyż karmelowy cukier puder łączy się z polewą krówkową, cukierki również oddają swój aromat i wszystko przechodzi sobą. Gorąco polecam!


Składniki (na sernik w okrągłej formie 30cm):

Spód:
200g maślanych ciastek
5 cukierków krówek
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
1 kopiata łyżeczka masła

Masa serowa:
1kg sera twarogowego kubkowego (u mnie o zawartości 7,5%tł.)
1 puszka (510g) gotowej masy kajmakowej
250g sera mascarpone
3 całe jajka (L)
2 żółtka (L)
50g skrobi ziemniaczanej
40g mąki pszennej
4 cukierki krówki (można dodać więcej:))

Polewa:
5 cukierków krówek
2 łyżki słodkiej śmietany 30%
1 łyżeczka masła (niezbyt kopiata)

Karmelowy cukier puder:
50g cukierków karmelowych (podobnych jak te "zakręcone", które widać na zdjęciach)
1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo: cukierki karmelowe do ozdoby


Wykonanie:

Przygotować odpinaną tortownicę – wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Spód: ciastka rozkruszyć w blenderze. Krówki posiekać i wrzucić do rondla. Dodać masło. Mieszać wszystko, aż cukierki się rozpuszczą (nie muszą dokładnie się rozpuścić, mogą być widoczne grudki). W tym momencie dodać słodką śmietanę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać pokruszone ciastka i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i rozłożyć na całej powierzchni. Docisnąć palcami.
Masa serowa: ser mascarpone utrzeć z żółtkami, a następnie z całymi jajkami. Dodawać po sporej łyżce masy kajmakowej i dalej ucierać. Następnie zmiksować z przesianą mąką i skrobią ziemniaczaną. Otrzymaną mieszankę dodawać stopniowo do sera twarogowego i ucierać, aż powstanie jednolita masa. Na samym końcu do masy serowej dodać posiekane krówki – wszystko razem wymieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę ( sernik powinien urosnąć niczym Kopiec Kościuszki, po czym opadnie i wróci do pierwotnych rozmiarów:). Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: polewę karmelową robi się tak samo jak przy robieniu spodu, czyli rozpuszcza się krówki z masłem, następnie dodaje się śmietanę. Gorącą polewą polać wierzch sernika tworząc okręgi. Jeśli wolicie więcej polewy na wierzchu, zróbcie ją z podwójnej porcji.


Karmelowy cukier puder: cukierki karmelowe wraz z cukrem pudrem zmiksować w blenderze na proszek. 


Proszek przełożyć na sitko i posypać sernik. Wierzch udekorować cukierkami. Smacznego!


3 komentarze: