Strony

środa, 16 lipca 2014

Krajanka krucho-malinowa



Lato, maliny! 
 Wspaniałe, orzeźwiające połączenie słodkiego, maślanego ciasta kruchego i lekko kwaśnej, malinowej masy. Wypiek ten można podać jako zwykłe ciasto, krajankę, tartę lub pokroić na kwadraciki czy romby i podawać jako ciasteczka. Ta krajanka bardzo przypadła mi do gustu, gdy ujrzałam ją u ko-ko-ko. Gorąco polecam!


Składniki (na ciasto w formie 20x30 lub podobnych wymiarów):

Ciasto kruche:
130g mąki krupczatki
115g masła
50g cukru
¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny
Szczypta soli

Masa malinowa:
200g malin
150g cukru
40g mąki pszennej
2 jajka
Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto kruche: z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką. Wyłożyć ciastem dno blachy i ponakłuwać go widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez ok. 15 minut, aż będzie złote.


W tym czasie przygotować masę:  maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Pestki wyrzucić, przetarte maliny odstawić. Jajka zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem. Następnie dodać mąkę i 3-4 łyżki uzyskanych przetartych malin. Wszystko dokładnie zmiksować. Gdy kruchy spód będzie podpieczony, wylać na niego masę malinową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut, aż masa malinowa się zetnie (jak widać, u mnie krajanka choć była tylko 25 minut, to i tak za bardzo się spiekła, dlatego proponuję obserwować pieczenie). 


Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje również na ciepło:). Smacznego!



2 komentarze: