Strony

piątek, 16 stycznia 2015

Szarlotka sypana


Nie masz jajek? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz miksera? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz czasu? Zrób szarlotkę sypaną! Nie mam pojęcia, kto wymyślił to ciasto, ale z pewnością ułatwił życie wielu osobom kochającym wypieki z jabłkami. Szybkie, proste w wykonaniu i co najistotniejsze – przepyszne. To jedna z najlepszych wersji szarlotek jakie do tej pory robiłam. Po upieczeniu ciasto jest spójne, ma równe warstwy i dobrze się kroi. Jednym słowem – spełnia wszystkie warunki, by postawić go na stole przed gośćmi. Szczerze polecam!

Przepis pochodzi z Internetu, gdzie x-krotnie się powtarza i czasami posiada niewielkie modyfikacje.


Składniki (na ciasto w tortownicy 20-22cm):

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki brązowego cukru (i tak jak dla mnie było zbyt słodko;))
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (kopiate)
125g bardzo twardego (mocno schłodzonego) masła

Dodatkowo:

1 i ½ kilograma słodko-kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki tortownicy obficie wysmarować masłem.
Ciasto: mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz cukier umieścić w jednym naczyniu i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity proszek. Odstawić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać sok z cytryny oraz cynamon – dokładnie wymieszać. Jabłka podzielić na dwie części.
Suche składniki podzielić na 3 równe części – ja zwykle przygotowuje 3 identyczne szklanki i w każdej umieszczam taka samą ilość składników.
Ciasto układać w tortownicy następującymi warstwami:

1/3 suchych składników – wysypać do formy i równomiernie rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę – wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę – wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie rozłożyć

Na samą górę zetrzeć zimne i twarde masło (na tarce o średnich oczkach) – rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, po czym przestawić piekarnik na pieczenie góra-dół i piec kolejne 30 minut. Gdyby ciasto pod koniec pieczenia było już zbyt bardzo przypieczone – można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto powinno całkowicie wystygnąć, by wszystkie warstwy się ze sobą zestaliły. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



  


Karnawałowe Słodkości!

8 komentarzy:

  1. Mm... uwielbiam szarlotkę w każdej formie, ale bym zjadła :) szkoda, że na diecie jestem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj skąd ja to znam:( ! Ja też jestem na diecie a ktoś bloga prowadzić musi:) dlatego jeśli chodzi o konsumpcję - tą kwestią zajmuje się mój chłopak i sąsiedzi, którym roznoszę ciasta:) Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości w diecie! :)

      Usuń
  2. Pantero, czytasz mi w myślach chyba. :)) Ostatnio jak robiłam Twój omlet, to przyjaciółka opowiadała właśnie o sypanej szarlotce. W prawdzie moja jeszcze stoi w lodówce i nie zamierzam piec obecnie kolejnej, ale w przyszłości wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakaś telepatia chyba:) ta szarlotkę już dawno miałam na oku lecz jakoś dopiero teraz zdecydowałam się upiec :) serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. To zdecydowanie moja ulubiona wersja szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę szarlotkę. Robiłam już w 2 wersjach z kaszą manną właśnie i z płatkami owsianymi. Obie są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne miejsce rytualmilosny.co.pl bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń