Strony

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kruche ciasteczka kokosowe


Chyba ostatnio mam wyjątkową ochotę na kokos, bo cały czas wokół moich myśli krążą kokosowe słodkości. Ostatnio ciasto z płatkami kokosa, a dzisiaj kruche ciasteczka. To jedne z tych ciastek, które znikają w zastraszającym tempie. Ich wyjątkowy smak nie pozwala się  im utrzymać w pudełku kilku, ba, co ja mówię – dwóch dni;). Są niesamowicie lekkie i kruche, o pysznym maślano-kokosowym smaku. Przepis jest naprawdę banalny, z wykorzystaniem mojego ulubionego i niezawodnego kruchego ciasta. Nie potrzeba wyszukanych składników, by już za godzinkę delektować się wraz z kawą tymi małymi, kuszącymi delicjami! Polecam:).


Składniki (na ok. 100 drobnych ciasteczek):

300g mąki pszennej
200g miękkiego masła 82% tł.
100g cukru
65g wiórek kokosowych
1 żółtko (L)
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatkowo do dekoracji ciastek: garstka wiórek kokosowych, białko jajka

Wykonanie:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg).
Dla posiadaczy dużych mikserów z misą: wszystkie składniki umieścić w misie, a następnie zarobić ciasto używając końcówki do ucierania.
Dla zagniatających ręcznie: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i sól wsypać do miski. Dodać żółtko i wymieszać, by połączyło się z mąką. Dodać masło i powoli rozcierać z mąką, by powstało coś na kształt kruszonki, a następnie zarobić ciasto.
Białko lekko roztrzepać, by nieco straciło swoją „glutowatość”.
Nabierać odrobinę ciasta i za pomocą dłoni formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego, a następnie spłaszczać je palcami, by powstały średniej grubości krążki ok. (0,5cm).. Każdy krążek przesmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12-14 minut (a jeżeli Wasze krążki są wyjątkowo cienkie, to czas pieczenia należy nieco skrócić). Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


3 komentarze: