Strony

piątek, 19 czerwca 2015

Sernik z mascarpone i frużeliną z czerwonych porzeczek


Lato pachnie porzeczkami! Czerwone czy czarne – oba rodzaje są pyszne:). Moje kubki smakowe skłaniają się jednak bardziej ku czarnym. Ale z racji tego, że jako pierwszych możemy się spodziewać czerwonych porzeczek, mam dla Was przepis na sernik z tymi czerwonymi. Nie-przy-zwo-i-cie pyszny! Słodka masa serowa przełamana kwaskowatymi porzeczkami to coś, co polubią nawet przeciwnicy słodyczy:). Dodatkowo, frużelina ma w sobie lekką nutę cynamonu, wanilii i anyżu. Pycha! Polecam :).


Składniki (na sernik w formie 24cm):

Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 żółtko
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa serowa:
500g sera twarogowego z kubka
500g sera mascarpone
150g cukru
50g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Skórka otarta z ½ cytryny

Frużelina  z porzeczek:
400g świeżych czerwonych porzeczek
150ml soku z czarnej porzeczki
50g cukru
2 średnio kopiate łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody
1/3 laski cynamonu
1/3 gwiazdki anyżu
Ziarenka wyskrobane z 1/3 laski wanilii


Wykonanie:


Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Porzeczki  obrać z gałązek.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Ja używam zazwyczaj miski, gdyż nie muszę potem dużo sprzątać i zeskrobywać przylepionego ciasta z blatu:). Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Dno formy oraz boki na wysokość ok. 3 centymetrów wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 10 minut (najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki wygładzić łyżeczką, by były mniej „pofalowane”.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodawać po jednym żółtku i miksować, aż połączą się z resztą masy. Dodać jajko i ponownie dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać ser twarogowy, mascarpone i skrobię. Dodawać porcjami do utartego masła z jajkami i miksować. Masę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. W serniku powinno się zrobić wgłębienie – i dobrze, bo wypełnimy go porzeczkami:).
Frużelina: cukier wsypać do rondla i rozpuścić, aż powstanie karmel. Wlać sok porzeczkowy (uwaga będzie mocno bulgotać!). Wrzucić cynamon, wanilię i anyż. Gotować, aż skamieniały cukier całkowicie się rozpuści. Wrzucić porzeczki i gotować, aż lekko popękają, a całość wyda się bardziej gęsta. Do szklanki wsypać skrobię i rozpuścić w 4 łyżeczkach zimnej wody. Wlać do porzeczek. Masa się zagęści. Gorącą masę wylać do wgłębienia sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by frużelina stężała, a sernik się zestalił. Brzegi oprószyć cukrem pudrem. Udekorować świeżymi porzeczkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz