Strony

środa, 15 lipca 2015

Ucierane ciasto z agrestem



Bardzo lubię agrest, nieważne czy zielony czy fioletowy – zjem każdy, nawet ten niedojrzały. Pamiętam, że kiedyś mieliśmy na łące mnóstwo krzaczków z agrestem. Niestety, na dzień dzisiejszy ostał się tylko jeden biedny, przekrzywiony krzaczek. I zawsze między domownikami trwa walka o tych parę owoców wiszących na krzaczku, majestatycznie kołysanych przez wiatr. W tym roku to mi się udało dorwać pierwsze owoce i powiem, że po dzisiejszym wpisie obawiam się o resztę. Zanim znów przyjadę do Polski, to ktoś może mnie ubiec i je zerwać:). Agrest do dzisiejszego wypieku kupiłam niestety w sklepie – o dziwo smaczny – ale w niemieckich supermarketach przeważnie wszystkie owoce są niesamowicie słodkie. Do ciasta użyłam domowych jajek przywiezionych z Polski, dzięki czemu ciasto ma piękny, żółty kolor. W oryginalnym przepisie autorka użyła okrągłej tortownicy, ja jednak postanowiłam zmieścić tą ilość ciasta na mniejszej powierzchni, do tego kwadratowej, by ciasto wyszło wysokie. No i wyszło. Pięknie wyrośnięte i niesamowicie pulchne! Słodki, maślany smak ciasta przełamuje kwaskowaty agrest. Wierzch natomiast pokrywa warstwa marcepana i płatków migdałowych. Całość smakuje świetnie, choć marcepan jest średnio wyczuwalny – i dobrze, bo bałam się, że przyćmi agrest. Polecam!


Składniki (na ciasto w formie 20x20cm):

Ciasto:
200g mąki pszennej
200g masła
150g cukru
4 jajka (M)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 średnio kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo: 
350g świeżego agrestu
100g masy marcepanowej
50g płatków migdałów

Ciasto można również zrobić w większej formie i z większą ilością agrestu, ale będzie ono wtedy niższe – co wcale nie znaczy, że gorsze:)


Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (grzanie góra-dół).
Agrest umyć i pozostawić, by odciekła woda.
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia – dodać cukier wanilinowy i sól. Masło i połowę cukru umieścić w misie i zacząć ucierać. Następnie dodawać na przemian po jednym jajku i odrobinie cukru. Masa będzie wyglądać jakby zważona, ale tak ma być. Na samym końcu wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować, by powstała gładka, gęsta i jednolita masa. Masę wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Na ciasto układać w równych rzędach owoce – powciskać do połowy w ciasto. Na owoce zetrzeć marcepan i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


1 komentarz: