Strony

sobota, 12 września 2015

Cebularze z kwaśną śmietaną i serem



Mała odskocznia od słodkości. Choć trudno przyznać, czasami mam już dość zapachu ciast. Może dlatego, że w pracy robię ich na pęczki i czasami mi już brzydnie wieczne wyrabianie kruszonki, którą zresztą notorycznie podjadam:). Raz na jakiś czas potrzebny mi jest jakiś „przerywnik” w postaci wytrawnego wypieku.
Cebularze zna chyba każdy  nas. Można je kupić w większości sklepów, albo w łatwy sposób przygotować w domu. I tak jak parówki w cieście, świetnie pasują na imprezy. Wiele razy przygotowywałam je na spotkania z przyjaciółmi i zawsze znikały w bardzo szybkim tempie. Tym razem do cebularzy dodałam jeszcze kwaśną śmietanę, by nieco podkręcić smak. Wyszły przepyszne. Polecam:)

Składniki (na ok. 25-30 małych sztuk):

Ciasto drożdżowe:
400g mąki pszennej
200ml wody
20g świeżych drożdży
2 pełne łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli

Farsz:
3 średnie cebule
3 pełne łyżki masła
200-300g gęstej, kwaśnej śmietany
Świeżo mielony pieprz
Sól

Dodatkowo : 200 sera żółtego


Wykonanie:

Ciasto:  mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier i dokładnie rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać olej – wszystko wymieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręką (ok. 5 minut), aż będzie sprężyste i jednolite. Można oczywiście ułatwić sobie życie mikserem z końcówką do wyrabiania drożdżowego ciasta. Odstawić na 1-1 i ½ godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 25-30 równych kawałków.
Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Z każdego kawałka ciasta formować cieniutki placuszek i układać na blasze. Na każdy placuszek nałożyć niepełną  łyżeczkę śmietany i cebuli. Posypać świeżo mielonym pieprzem, solą, a na koniec żółtym serem.  Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i ostudzić lub jeść jeszcze letnie. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Super urozmaicenie tradycyjnych cebularzy :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń