Strony

piątek, 30 października 2015

Chrupiące ciasteczka cynamonowe – jak francuskie!


Jakbym miała zgadywać z jakiego ciasta zrobione są te ciasteczka, to obstawiałabym francuskie. No bo jakie inne ciasto tak pięknie rośnie i rozwarstwia się? A jednak! Ani to ciasto francuskie, ani czary – lecz proste połączenie masła, mąki i śmietany. Ciasteczka są łatwe w wykonaniu, a po upieczeniu niezwykle kruche i szybko znikają z talerza! Można je podpiec mniej lub bardziej. Ja preferuję te bardzie spieczone, bo po prostu lepiej smakują przez częściową karmelizację cukru. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Ja wycięłam kwiatki, kwiatki z dziurką i jeszcze małe kółeczka. Jaki kształt by nie przybrały, smakować będą równie pysznie! Polecam:)
  

Składniki (na 3 blaszki ciastek):

125g mąki pszennej
125g zimnego masła
2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatkowo: 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego, ¼ łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone na małe kosteczki, śmietanę, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być lepkie. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość  ok. 3mm i wycinać dowolne kształty. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Każde ciasteczko posypać lub obtoczyć z jednej strony mieszanką cukru z cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Ciastka piec 8-10 minut, w zależności od tego, jak bardzo lubicie spieczone. Po wyjęciu przestudzić. Smacznego!

Jesienne słodkości!

49 komentarzy:

  1. Wyglądają super! Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne! Kocham wszystko co z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie pięknie się rozwarstwiają, jak ciasto francuskie! Trochę podobny efekt widziałam w twarogowych ciasteczkach i też je przyrównywałam do francuskiego, którego w sumie nigdy nie chciało mi się robić...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mi przypomniałaś, że przecież też kiedyś robiłam rogaliki z ciasta twarogowego i też były jak francuskie:) co do ciasta francuskiego - lepiej kupić, bo domowe zajmuje stanowczo za dużo czasu:) pozdrawiam:)

      Usuń
    2. nie kupować!, bo "nie wiem, co jem" tyle tam w składzie różnych "różności". Ja staram się unikać "dotowizny"; sama piekę chleb, robię makaron,majonez,piekę ciasta, ale...raz na rok można zgrzeszyć i kupić jakiegoś "gotowca". pozdrawiam

      Usuń
  4. Wspaniałe wyszły te ciasteczka . Tak mało składników a efekt znakomity . Bardzo dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) to prawda, nawet jeśli nie ma się w lodówce praktycznie nic oprócz masła i śmietany, można wyczarować coś pysznego:) a brązowy cukier zawsze można zastąpić zwykłym:) pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Świetne ciasteczka!uwielbiam piec ciastka w domu,przepis banalny,zabieram ze sobą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wątpliwości czy z tej ilości składników będą az 3 blaszki
    ciastek? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło bardzo duzo ciastek ponieważ ciasto wałkuje się bardzo cienko :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Coś mi w tym przepisie brakuje, i też mam wątpliwości co do podanych składnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zapewniam, że w przepisie niczego nie brakuje o czym świadczą udane wypieki czytelników. Ciasteczka składają się z wyżej wymienionych składników. Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
    2. Ja upiekłam ciasteczka dwa razy są super, pyszne . Przepis i składniki są prawidłowe.p

      Usuń
  8. R e w e l a c j a!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne!! Jutro spróbuję na słono z kminkiem
    Serdecznie dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z kminkiem muszą być meeega pyszne :) Chyba też się kiedyś skuszę :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Ciastka wyszły pyszne! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Miło mi to słyszeć :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Wlasnie biore sie za ciasteczka szukalam cos prostego zastanawialam sie czy nie brakuje tu proszku do pieczenia ale przeczytalam dwa razy i nie ,widocznie tak ma byc dzieki za dwie godziny beda sie piekly!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też na początku się dziwiłam, że bez proszku tak rosną, ale to magia śmietany i masła :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Rewelacyjny przepis. Dziś był nasz debiut - mój i moich córek. Ciasteczka przepyszne. Zapisałam w mojej księdze ulubionych przepisów ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jak debiut to tym bardziej się cieszę, że wyszły pyszne :) serdecznie pozdrowienia dla Pani i oczywiście córeczek :)

      Usuń
    2. Czy można użyć inną mąkę? Żytnią, gryczana? Ryżową?

      Usuń
  13. Dziękuję, przepis prosty a efekt wow �� pyszne, idealne. Dziękuję raz jeszcze i zapisuję w ulubionych ��

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis tylko zastanawiam się czy ma znaczenie jakiej śmietany użyję, tzn 12% czy 18%. Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, chrupiące, fajnie się rozwarstwiają, ale w smaku za bardzo czuć masło- w smaku nie są takie jak maślane ciadteczka tylko ewidentnie jakby masła było za dużo w dodatku przypieczonego, a to już nieciekawie smakuje. Ciekawy efekt, ale smak donpoprawki-masło miałam dobrej jakości, może jest go za dużo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Czym można zastąpić śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z niczym innym, ale myślę, że spokojnie jogurtem, a jeśli problem leży w nabiale to proszę może spróbować mleko kokosowe ( tylko tą bardzo gęstą cześć). Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. wyszlo pyszne ale tylko 1 blaszka..
    naprawde ciezko walkowac:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka wyszły bardzo pyszne�� pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
  19. A moje niestety wyszły gnioty, nic, a nic nie urosły jakie rozwałkowałam takie się upiekły. Wszystko z godnie z przepisem robione:(

    OdpowiedzUsuń
  20. Ok właśnie będę wałkować 🤣 jestem ciekawa jak wyjdą. Za pół godziny napiszę odpowiedź 📝

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię ciasto według bardzo podobnego przepisu , tylko masła nie kroję a zmrożone ścieram na tarce na grube wiórki i zamiast śmietany daję piwo . Ciasto jest uniwersalne , robię z tego ciasteczka , rogaliki , do pasztecików.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piekłam 20 minut, dalej blade i za bardzo nie urosły. Może za mało mąki a za dużo masła ? Mam idealny przepis na ciasteczka , nie potrzebnie na te się skusiłam 😁

    OdpowiedzUsuń
  23. powinny byc grubiej wałkowane niz w przepisie bo takie cienkie to nie fajne. Bardzo mało wychodzi z tej podanej porcji.

    OdpowiedzUsuń
  24. Przedwczoraj piekłam ciasteczka z podwójnej porcji, ale one są tak wciągające, że dziś robiłam z 1kg mąki i 1 kg masła, ciekawe na jak długo wystarczą... Ciasteczka podobne jadłam przywiezione z Niemiec, długo szukałam takiego przepisu, dzięki wielkie - znalazłam. Są wybitnie smaczne, chrupiące, cudnie się rozwarstwiają. Pierwsze wykrawałam szklanką, dzisiejsze radełkiem w paski (takie paluszki).Jeszcze raz serdecznie dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzień dobry, czy jak się użyje cukru białego, to mocno to zmieni smak? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, niezbyt to wpłynie, z białym będą równie pyszne :)

      Pozdrawiam, Różowa Patera

      Usuń
  26. Z ciasta francuskiego można też zrobić ? Coś jeszcze muszę tam dodać ?

    OdpowiedzUsuń
  27. to jest ciasto półfrancuskie śmietanowe lub serowe w zależności czego się użyje.

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie będę piekła (z podwójnej porcji) bo wyglądają super 🥰

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi trzy blaszki,były blade cienkie i niewyrośnięte.Szkoda że było mojego czasu.😕

    OdpowiedzUsuń
  30. Będę je dziś piekła, jestem na techniku żywienia, I powiem szczerze ludzią nie wychodzi ponieważ często nie czytają poleceń że zrozumieniem

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  32. Zniknęły strasznie szybko z talerza ❤️ jeden wieczór i ich nie ma super przepis, jestem technikiem żywienia i testuje wiele przepisów i uważam że ten najlepszy

    OdpowiedzUsuń