Strony

poniedziałek, 11 września 2017

Strucla jabłkowa z kruszonką



Mój organizm chyba czuje, że jesień za pasem, bo cały czas chodzą za mną wypieki z jabłkami :) Ostatnio upatrzyłam sobie pewną odmianę jabłek, które rozpływają się w ustach po upieczeniu. Ich nazwa to Delikates. Mają świeży, letni zapach oraz słodko-kwaskowy smak. Już trzeci raz odwiedziłam warzywniak zaopatrzony w te jabłka, bo wcześniej piekłam szarlotkę i ciastka, a  tym razem zachciało mi się strucli. Prawdziwej, drożdżowej, z masą jabłek i maślaną kruszonką. Strucla wyszła niesamowicie mięciutka i zniknęła dosłownie w to samo popołudnie. Nie jest trudna do zrobienia, więc kupujcie jabłka i do dzieła ! :)


Składniki (na struclę w keksówce 27x8cm – mierzone u podstawy foremki):

Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
150ml mleka
30g masła
25g świeżych drożdży
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Nadzienie:
600g jabłek
2 łyżki cukru

Kruszonka:
40g masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta cynamonu
Szczypta soli


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się rozpuszczą. Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać żółtka – wszystko wymieszać łyżką, a następnie dodać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać ręką (ok. 5 minut), aż będzie sprężyste i jednolite. Ja wyrabiam końcówką miksera – hakiem. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ósemki i następnie w plasterki. Włożyć do garnka, dodać cukier i 2 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jabłka się lekko rozgotują, ale nie stracą cząstek. Odstawić.
Kruszonka: zimne masło rozrobić palcami z mąką, cukrami, cynamonem i solą. Odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć go na blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat ok. 40x40cm. Na cieście rozłożyć jabłka, a następnie zwinąć w roladę zawijając boki do środka (jak krokiety). Nie przejmujcie się jak rolada wyjdzie dłuższa niż keksówka.  Wystarczy ją ścisnąć rękoma do środka i przełożyć do foremki. Wierzch przesmarować roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem. Struclę odstawić na ok. 20 minut, aż jeszcze urośnie, a piekarnik nastawić na 170oC (termoobieg). Po tym czasie struclę obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut, aż cały wierzch i kruszonka się zarumienią. Wyjąć i lekko przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Można poczekać aż wystygnie, ale zaręczam, że na ciepło smakuje wybornie! Na drugi dzień jest równie pyszna. Smacznego!

 
 

A ja się opalam jak pancia fotografuje :)  

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) przypominają mi dzieciństwo w moim rodzinnym miasteczku... ze szklanką mleka w babcinym ogrodzie.. mrr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie jest mieć takie wspomnienia:) Mi jabłka przypominają dzieciństwo :) jak się zrywało jeszcze niedojrzałe z drzewa i wcale nie przeszkadzał okropny kwach, no i placki z jabłkami mojej babci... pychota :)pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń