Strony

wtorek, 27 lutego 2018

Omlet otrębowy z ricottą, borówkami i bazylią



Solidna porcja błonnika powinna znajdować się w diecie każdego  z nas. Jego rola w naszym organizmie jest niezastąpiona. To właśnie błonnik reguluje perystaltykę jelit, działa przeciwnowotworowo czy też obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego tak ważne jest, by codziennie spożywać produkty będące jego źródłem. A jeśli dodatkowo można czerpać z tego przyjemność to już podwójny sukces. Naprawdę nie jest trudnym, wyczarowanie smacznych, zdrowych potraw, jednak wiele osób ma z tym problem. I tak na przykład otręby – nikomu nie smakują na sucho, a i w jogurcie po czasie się nudzą. A taki omlet, z dodatkiem borówek to już inna para kaloszy :) Smaczny placek, który może być zarówno pierwszym jak i drugim śniadaniem czy też deserem albo przekąską. Można go jeść z różnymi dodatkami – twarożkiem, serkiem wiejskim, konfiturą, owocami, orzechami, co dodatkowo czyni go uniwersalnym. Myślę, że każdy kto dba o swoją dietę albo chce coś zmienić w swoim żywieniu, znajdzie miejsce dla takiego omletu :) Polecam :)



Składniki (na 1 omlet średnicy 20cm):

1 jajko
1 białko
1 i ½ łyżki ricotty (kopiate)
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżeczka cukru (można pominąć lub zastąpić ksylitolem)
kilka kropel ekstraktu z wanilii lub odrobina cukru wanilinowego
szczypta soli

Dodatkowo: garść borówek, 3 listki bazylii


Wykonanie:

Ricottę wymieszać z żółtkiem, cukrem, wanilią i solą. Białka ubić na sztywno. Do białek dodać otręby i wymieszać. Dodać ricottę, borówki i posiekaną bazylię - wszystko wymieszać. Patelnię o średnicy 20 cm rozgrzać, z minimalną ilością tłuszczu. Wlać omlet, zmniejszyć płomień do minimum i przykryć pokrywką. Gdy upiecze się od spodu (będzie brązowy) przewrócić za pomocą talerza. Dosmażyć od spodu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

1 komentarz: