Nie wiem jak u Was, ale u mnie jeżyny dopiero się zaczynają. Z nimi to bywa
naprawdę różnie. Jednego lata są dojrzałe już na początku sierpnia, a w
kolejnym roku prawie we wrześniu, tak jak teraz. Mam ich tyle, że nie wiem co z
nimi robić :) W tym roku zdecyduję się chyba na sok na zimę i na domowe wino
deserowe :) Oczywiście jeżyny lądują też w owsiance, no i w ciastach! Dlatego
dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną kostkę sernikową z jeżynami. Delikatna
masa serowa przeplatająca się z domową frużeliną owocową smakuje wybornie, a
całości dopełnia kakaowy, kruchy spód. Ciasto jest proste do zrobienia, a kto
nie lubi jeżyn, może zamienić je na dowolne inne sezonowe owoce np. maliny,
truskawki czy borówki. Polecam :)
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
130g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 żółtko jaja
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa serowa:
1kg sera twarogowego z kubka
200g masła
200g cukru
4 żółtka
1 jajko
1 i ½ kopiatej łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 kieliszek likieru Amaretto
Szczypta soli
Jeżynowa frużelina:
400g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru
1 kieliszek likieru Amaretto
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Jeżynowa frużelina: owoce przesypać do garnka,
dodać cukier i łyżkę wody. Podgrzewać,
aż owoce puszczą sok, a następnie gotować na średnim ogniu przez ok. 5
minut, na końcu dodając likier Amaretto.
Skrobię rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie stopniowo
wlewać do gorących jeżyn, by się zagęściły. Ważne, żeby skrobię wlewać w kilku
turach, żeby nie powstał zbyt gęsty glut. Nasza frużelina powinna mieć
konsystencję gęstszego kisielu.
Przygotować formę do pieczenia – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto (można je zagniatać w misce, na stolnicy/blacie lub za pomocą miksera z
odpowiednią końcówką). Do miski wsypać mąkę i kakao. Dodać żółtko i wymieszać
by połączyły się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i
rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę
wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić
do piekarnika. Podpiekać przez ok. 12-15 minut.
W czasie pieczenia spodu przygotować masę serową: masło
utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać
resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i
wyrównać. Frużelinę jeżynową nakładać kleksami na masę serową i za pomocą
końcówki łyżki zrobić „zygzaki”, żeby powstały zawijasy serowo-jeżynowe.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 170oC . Wstawić ciasto i piec ok. 40 minut,
aż masa serowa będzie ładnie przypieczona (ale lepiej obserwować pracę swojego piekarnika ;)). Wyjąć i całkowicie ostudzić. Oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz