Strony

środa, 6 listopada 2019

Owsiany chlebek bananowy



Ciekawa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. I może nie jest tak rozpływający się w ustach, ale zapewniam, że równie pyszny. No i pierwszy raz do chlebka podsmażałam banany, a nie dodawałam świeżych. W konsystencji i smaku czuć i banana i płatki owsiane. Mimo tylko dwóch łyżek miodu jest dość słodki. Dodatek mąki kokosowej i cynamonu daje fajną kombinację smakową :) Kaloryczność podobna do tradycyjnego, z tym, że ta wersja ma raz więcej białka i o wiele więcej błonnika :) 


Składniki (na chlebek w podłużnej formie 11x30cm):

1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki mąki kokosowej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli

1 i ½ szklanki mleka
2 jajka – lekko roztrzepane
2 kopiate łyżki płynnego miodu
3 średnie, dojrzałe banany + 1 na wierzch
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
¼ kostki masła (50g)


Wykonanie:
Banany: pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić plasterki banana. Smażyć na złoto-brązowo. Na sam koniec dodać masło żeby się rozpuściło. Rozgnieść widelcem na papkę. Odstawić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: w misce wymieszać wszystkie składniki suche. Zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wszystkie składniki mokre – wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać papkę bananową i wymieszać. Przelać do foremki i wyrównać. Na wierzchu ułożyć grubo krojone plasterki banana. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!




2 komentarze: