Strony

piątek, 25 stycznia 2013

Tort Straciatella


Wiele razy zabierałam się za upieczenie „czegoś czekoladowego”, gdyż czekoladowe ciasta nie znajdują się w czołówce „moich naj”. Dziś zadałam sobie zadanie – wymyślić ciasto nie mocno czekoladowe, no i koniecznie z jakąś ciekawą masą:). I tak, przedstawiam efekt moich rozmyślań oraz czterech godzin pieczenia. Kakaowe ciasto i śmietankowa masa z kawałkami czekolady i wafelkami Prince Polo. Mimo, iż nie jestem fanką czekoladowych słodkości, tort bardzo przypadł mi do gustu i z pewnością kiedyś jeszcze pojawi się na kuchennym stole:)

Składniki (na ciasto w formie o średnicy 20cm):

Ciasto kakaowe:
200g mąki
100g cukru
50g kakao
130g miękkiego masła
185 ml mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Beza kawowa:
4 białka jaj (L)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w łyżce wrzącej wody)

Masa straciatella:
250g serka mascarpone
385g serka homogenizowanego z czekoladą (np. Danio z kawałkami czekolady)
50g masła
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 wafelki Prince Polo XXL Classic (2 x 52g) 


Wykonanie:

Z ogółu czynności najpierw polecam zacząć od bezy, gdyż potrzebuje ona 3 godzin suszenia w piekarniku. Bezę spokojnie można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia bez stresu dokończyć resztę.
Beza: Rozgrzać piekarnik do 120oC. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skrobię oraz rozpuszczoną kawę. Na blasze od piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, położyć na nim okrągłą formę do pieczenia i odrysować okrąg (żeby beza była tej samej średnicy co ciasto kakaowe). Na papier z odrysowanym okręgiem wyłożyć surową bezę na grubość 2-2,5 cm. Obok dużej bezy wycisnąć szprycą pozostałą masę, formując małe bezy (do dekoracji). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i suszyć 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia i wysuszenia.
Ciasto kakaowe: Rozgrzać piekarnik do 180oC. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy wysmarować tłuszczem. W misce zmieszać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka jedno po drugim miksując po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i dodawać na przemian suche składniki i mleko. Przełożyć ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut do czasu, aż wbity i wyciągnięty w środek drewniany patyczek wyjdzie czysty i suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Masa straciatella: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy oba składniki się połączą, dodawać po łyżce serka mascarpone i dokładnie miksować. Partiami dodawać serek homogenizowany i ponownie miksować. Wafelki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, wymieszać dokładnie łyżką i odstawić (masa zgęstnieje, ponieważ wafelki odciągną wodę z jogurtu i zagęszczą masę).

Ostudzone ciasto kakaowe wyjąć z formy i ściąć wystającą górkę (aby było równe). Następnie przekroić ciasto na 2 blaty.
 








Składanie ciasta: Na pierwszy blat kakaowy wyłożyć połowę masy – dokładnie i równo rozsmarować. Położyć bezę. Wyłożyć pozostałą masę (odkładając kopiastą łyżkę do smarowania wierzchu ciasta) i wyrównać. Położyć drugi blat kakaowy. Wierzch posmarować odłożoną masą. Udekorować rozkruszonym pozostałym ze ścięcia ciastem kakaowym i małymi bezami. Smacznego! :)




12 komentarzy:

  1. Ale wygląda! I smakuje pewnie równie dobrze, a nawet lepiej! Mniam, jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny ten torcik! I jaka ciekawa masa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort jest pyszny !(jadłam ) masy - "niebo w buzi" re-we-la-cja !

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na tort! genialne dobrane smaki i oczarowujący wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort jest pyszny jadłam i polecam. :))

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłabym! *.*
    wygląda taaak smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny Aniu ten torcik :*

    OdpowiedzUsuń
  8. mamuśku wszystkie przepisy są wyśmienite, wyglądają obłędnie!!! nie raz tutaj zajrzę!!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyja !! dzisiaj robiłam męzowi na urodziny przepyszny :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale:) Bardzo się cieszę, że smakował:) Pozdrawiam:)

      Usuń