Strony

sobota, 27 lipca 2013

Lody malinowe



Przechodząc ostatnio przez rynek, nie mogłam się oprzeć kupowania co popadnie. Fasolka szparagowa, słodziutkie pomidory, ogórki do zaprawy, świeże zioła, czereśnie, wiśnie, borówki, no i oczywiście maliny. Achh...gdybym tak codziennie miała dostawę do domu świeżutkich warzyw i owoców to byłabym najszczęśliwszą osobą na świecie!
Kubeczki z malinami wspaniale prezentowały się na straganach. Kupiłam. Od razu pomyślałam o lodach malinowych. Cudownych, orzeźwiających, mocno owocowych.
Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze malinowe lody jakie kiedykolwiek jadłam. Odpowiednio śmietankowe, z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Polecam:)

Składniki (na ok. 1,2l lodów):

250ml słodkiej śmietany 30%
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5%)
125 ml mleka pasteryzowanego 2%
100g cukru
2 żółtka
400g malin


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z połową cukru na biało. Do rondelka wlać śmietanę, oba mleka i drugą połowę cukru. Podgrzewać, aż z mieszanki mleka zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka). Gorący płyn wlewać cienkim strumieniem na ubite żółtka ciągle je mieszając trzepaczką. Żółtka powinny się połączyć z mieszanką mlek i śmietany w jednolity, rzadki płyn. Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia, mocno schłodzić (najlepiej całą noc w lodówce). 
Maliny wsypać do miski - rozgnieść widelcem. Do malin wlać mocno schłodzone mleko z żółtkami. Powstała mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynce do lodów. Dalej postępować według instrukcji lodziarki. Ukręcone przełożyć do pojemnika i zamrozić. 
Należy pamiętać, że domowe lody są twardsze od tych ze sklepu, więc należy je wyjąć z zamrażarki ok. 10 minut przed konsumpcją. Smacznego!


3 komentarze:

  1. miaaaam:) zdjęcia są tak ładne, zachęcające, że nic, tylko jeść:) na taką pogodę w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę nabyć taką maszynkę, bo lody wyglądają obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, warto zaopatrzyć się w taką maszynkę, gdyż smak domowych lodów jest niesamowity, o niebo lepszy od sklepowych:). A przede wszystkim, można wymyślać tysiące smaków i połączeń:). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń