Strony

niedziela, 6 października 2013

Pudding z croissantów z borówkami



Kto z nas nie lubi zjeść dobrego, pysznego śniadania? Ja jak najbardziej jestem zwolennikiem królewskich  śniadań:). Zwłaszcza w niedzielę, gdzie nigdzie mi się nie spieszy, nikt mnie nie pogania. Dzisiaj przedstawiam przepis na wspaniały pudding, ale przede wszystkim na dobry humor:). Pudding ten napawa mnie jednym szczególnym wspomnieniem z dzieciństwa. Niezapomnianym śniadaniem u mojej cioci. Jako dziecko, wiele rzeczy mnie zaskakiwało. Dla cioci było to zwykłe śniadanie, dla mnie uczta Baltazara:). W późniejszym czasie postanowiłam odtworzyć ten przepis, lecz na marne. Z biegiem czasu, uzmysłowiłam sobie, jak banalne jest to danie. Teraz pudding przyrządzam na różne sposoby, na bazie chleba, chałki, z owocami lub bakaliami. Jednak chyba najbardziej smakuje mi ten z croissantami i borówkami. Wyróżnia się maślanym smakiem i chrupkością. Pychota. Zapraszam!

Składniki na 4 osoby (pudding w kwadratowej formie 20x20cm):

3 duże maślane croissanty (dostępne na dziale pieczywa w sklepach Lidl, Kaufland)
½ szklanki śmietany UHT 18% tł. (użyłam „Łaciatej”)
2/3 szklanki mleka
2 jajka
2 płaskie łyżki cukru
Nasiona z ½ laski wanilii (opcjonalnie łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, lub po prostu łyżeczka cukru wanilinowego)
125g borówek amerykańskich


Wykonanie:

Croissanty pokroić na połowy, a następnie na mniejsze kwadraty. Ułożyć je w formie. Posypać borówkami.
Śmietanę, jajka, cukier i nasiona wanilii zmiksować (tylko do połączenia składników). Dolać mleko i ponownie zamieszać, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną mieszankę wylać równomiernie na croissanty. Odstawić na 20 minut, aby croissanty wchłonęły mieszankę śmietanki, jajek i mleka.
Rozgrzać piekarnik do 180oC. Pudding piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 30 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze. Podawać gorące, jak dla mnie, z kubkiem kawy zbożowej lub po prostu gorącego mleka:). Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!




Przepis bierze udział w konkursie "Moje Smaki", gdzie jurorem jest Michel Moran. Zachęcam do obejrzenia książki autorstwa Michela Morana na stronie:



2 komentarze:

  1. pyszne śniadanko z kawusią....

    OdpowiedzUsuń
  2. łooo, takiego czegoś to ja jeszcze nie widziałam:) croissanty uwielbiam, ten posmak maślany, ah:) musi być bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń