Strony

sobota, 30 listopada 2013

Różowy tort czekoladowo-wiśniowy



Czekolada, czekolada, czekolada! Jeszcze niedawno zarzekałam się, że nie polubię ciast czekoladowych a tu proszę! Nie mogę przestać wymyślać coraz to nowszych pomysłów na wypieki czekoladowe:). Dodatkowo zakochałam się w kolorystyce. Ciemne ciasto czekoladowe genialnie kontrastuje z żywymi kolorami kremów czy pozostałych dodatków.
Dzisiaj przedstawiam tort czekoladowo-wiśniowy, który powstał z okazji pierwszych urodzin Różowej Patery:). Torcik jest przepyszny. Ciasto czekoladowe jest niesamowicie delikatne i wilgotne, a krem z mascarpone i dżemu wiśniowego idealnie z nim kontrastuje. Wiśniówkowy lukier dodatkowo wzbogaca smak, a cukrowe perełki nadają urodzinowy wygląd:). Serdecznie zapraszam! :) 

Składniki (na tort w okrągłej formie 20cm):

Ciasto czekoladowe:
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki
½ szklanki wiśniówki
½ szklanki oleju
½ szklanki gorącej wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Krem wiśniowy:
250g serka mascarpone
3 kopiate łyżki dżemu wiśniowego

Wiśniówkowy lukier:
220g cukru pudru
2 łyżki wiśniówki
1 białko
Odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Dodatkowo: kolorowe ozdóbki do ciast


Wykonanie:

Przygotować okrągłą formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Ciasto czekoladowe: do naczynia przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól – dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby powstał proszek o jednolitym kolorze. W osobnym naczyniu rozmieszać jajka z olejem. Dodać maślankę i wszystko razem wymieszać. Do suchych składników wlać mieszankę jajek, oleju i maślanki i zmiksować. Następnie dodać wiśniówkę i ponownie zmiksować. Na samym końcu dodać gorącą wodę i jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być płynne, lejące. Pamiętajcie, aby przed wlaniem do formy sprawdzić, czy część składników nie zalega na dnie naczynia – jeśli tak, to należy po prostu jeszcze raz dokładnie zamieszać. Surowe ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem: mascarpone połączyć z dżemem – tyle w tym temacie:).
Przełożenie tortu: tort przeciąć na 2 blaty. Wyłożyć krem, rozsmarować i przykryć drugim blatem.
Lukier: białko ubić na sztywno. Dodać cukier puder i wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Tort umieścić na kratce i polać lukrem. Posypać ozdóbkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Śliczny C wyszedł :) I kolorystycznie pasuje do bloga i okazji :)
    Gratulacje z okazji rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort obłędny. Zjadałbym kawałek.
    Życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciężkie, czekoladowe ciasto. uroczy krem różowy... taki tort syty, słodki, niebywale kuszący i grzeszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za piękne życzenia ! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wymiar formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, forma 20 cm średnicy. Zawsze jest napisane przy składnikach jaki użyłam wymiar formy:). Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Rzeczywiście, nie zauważyłam ;) Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń