Strony

poniedziałek, 23 lutego 2015

Tarta ze szparagami na kruchym otrębowym cieście



Pierwsze w tym roku szparagi zaliczone! Udało mi się znaleźć te zielone piękności w promocji, więc od razu porwałam trzy wiązki. Jedna już wykorzystana do dzisiejszej tarty, z drugiej chyba zrobię zupę, a reszta chyba wyląduje na talerzu, tradycyjnie, z podsmażoną bułką tartą:).
Muszę przyznać, że tarta wyszła pyszna. Dzięki otrębom, jej smak jest ciekawszy. Myślę, że tarta zaciekawi amatorów zarówno tart, jak i szparagów. Polecam!


Składniki (na tartę w formie 20x20cm):

Ciasto:
80g mąki pszennej
50g masła
30g otrębów żytnich
1 żółtko (M)
Szczypta soli

Masa jajeczna:
3 jajka (M)
60g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu 10%
20g startego parmezanu
Świeżo mielony pieprz
Sól i odrobina cukru do smaku

Szparagi:
Pęczek zielonych szparagów
½ łyżeczki masła
1 mały ząbek czosnku


Wykonanie:

Przygotować formę 20x20cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC ( termoobieg).
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie zwarte, lecz nie tak jak tradycyjne kruche ciasto. Będzie się „łamać” – ale tak ma właśnie być, to zasługa otrąb. Wylepić cienko ciastem formę – dno oraz nieco brzegi (brzegi na wysokość ok. 2 cm). Ciasto wstawić do piekarnika i podpiekać ok. 5-7 minut, aż brzegi ciasta zaczną lekko brązowieć.
Szparagi: odciąć końcówki tak, by szparagi zmieściły się „na długość” w formie.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać. Wrzucić szparagi i chwilę potrzymać, aż czosnek uwolni aromat. Ważne jest, by nie trzymać patelni na mocnym ogniu, by czosnek się nie spalił. Szparagi odstawić.
Masa: jajka rozmieszać ze śmietaną lub jogurtem, dodać parmezan. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą i odrobina cukru.
Na podpieczony spód wylać chochelkę masy, by pokryła całe dno. Poukładać szparagi – główkami na przemian. Całość zalać resztą masy. Na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinkę parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, aż masa jajeczna się lekko wybrzuszy i po dotknięciu palcem, będzie sprężysta. Tartę wyjąć i ostudzić. Smacznego!



Zdrowa przekąska

3 komentarze:

  1. lubię! a skąd szparagi o tej porze? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkam w Niemczech, a jak wiadomo, mają oni bzika na punkcie szparagów ;) Te akurat dorwałam w Kauflandzie i chyba były one sprowadzone. Kupiłam w promocji aż 3 pęczki i teraz "męczę je" już kolejny dzień ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń