Strony

poniedziałek, 30 marca 2015

Ciasto winogronowe z mascarpone i bakaliami na spodzie z pumpernikla


Już dawno mierzyłam się z zamiarem wykorzystania pumpernikla do jakiegoś wypieku. Ze względu na smak, który jest lekko słodki, pozwala na kreatywne połączenie tego dość ciężkiego chleba ze słodkimi smakami, a więc idealnie komponuje się z bakaliami. Co do kremu, w głowie od razu zaświeciła mi się lampka „aha, mascarpone będzie tutaj idealne”. Do mascarpone dodałam cynamon i skórkę otartą z cytryny. Spowodowało to, że ciasto nabrało nieco włoskiego smaku. Całości dopełniają słodkie, ciemne winogrona. Połączenie tych składników daje niepowtarzalne wrażenia smakowe. Myślę, że to ciasto jest odpowiednie zarówno na Wielkanoc, jak i na zwykłe niedzielne popołudnie. Nieskromnie się zachwyciłam:). Polecam i Wam!


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 26cm):

Spód:
250g pumpernikla
2 jajka (L)
2 łyżki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego

Masa bakaliowa:
500g sera mascarpone
150g jogurtu naturalnego
2-4 łyżki cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki drobnych rodzynek
1 płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny
¼ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: 500-700g ciemnych winogron


Wykonanie:

Przygotować tortownicę z odpinanym bokiem – dno wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Spód: pumpernikiel pokruszyć w rękach na „proszek” czyli bardzo drobno. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Powstała masa ma być puszysta. Do jajek dodawać po trochu pumpernikla i mieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do formy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Winogrona umyć. Osuszyć.
Krem: mascarpone wymieszać z jogurtem. Dodać cynamon, skórkę otartą z cytryny, skórkę pomarańczową, żurawinę i rodzynki – wszystko wymieszać. Masę przełożyć na ostudzony spód – wyrównać. Na wierzchu poukładać winogrona i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, by masa zgęstniała. Po wyjęciu z lodówki, „objechać” ciasto dookoła nożem, by oddzielić go od formy. Następnie zdjąć brzeg tortownicy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, lecz nie pozostanie on długo na winogronach:). Smacznego!


Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Ciasto winogronowe? Biorę w ciemno! Kocham winogrona <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam rewelacyjnie, wygląda i pewnie też tak smakuje :) chociaż bardzo mało próbowałam ciast winogronowych to zawsze były bardzo dobre :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń