Strony

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto rabarbarowe z budyniem


Hurra! Nareszcie! Pierwszy rabarbar zawitał na półkach sklepowych:). Nie wahałam się ani chwili i od razu wpakowałam go do koszyka. Będzie ciasto, będzie kompot i…jeszcze masa innych rzeczy – stwierdziłam. No i w efekcie, zaraz po powrocie ze sklepu zabrałam się do pieczenia. Moja dzisiejsza propozycja to rabarbarowe ciasto z cieniutką warstwą budyniu w środku. Ciasto smakuje obłędnie – jest mięciutkie, a budyń dodaje nieco wilgotności, no i oczywiście smaku. Do tego chrupki wierzch, co z kolei jest zasługą masła i cukru. Całość wieńczy oczywiście rabarbar, którego mogłoby być więcej, lecz wtedy góra by tak fajnie nie wyrosła między paskami rabarbaru. Ciasto jest naprawdę godne polecenia:).


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 24cm):

Budyń:
250ml mleka
30g cukru
25g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1/3 laski wanilii

Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
200g mąki pszennej
200g masła 
100g cukru
2 jajka (L)
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (16g)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
25g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Szczypta soli

Dodatkowo:
2 duże łodygi rabarbaru
20g roztopionego masła
2-3 łyżki brązowego cukru trzcinowego

Uwaga: jeśli chodzi o budyń w proszku, wystarczy kupić jedno opakowanie o masie ok. 50g i podzielić proszek na połowę.


Wykonanie:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, więc sposobem, który jest dla nas oczywisty:). Dla pewności jednak przybliżę go: połowę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wanilii. W drugiej połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy – wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż całość zgęstnieje. Budyń zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do ostudzenia.
Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i dno wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Rabarbar umyć. Przekroić na kawałki o średnicy formy, a następnie jeszcze na połowę, by były długości promienia koła. Teraz przeciąć je wzdłuż, by nie były za grube.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać sól. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Dodawać po jednym żółtku, każdorazowo miksując. Następnie dodać po jednym białku, również po każdym dokładnie miksując. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo wsypywać mąkę (w międzyczasie, gdy ciasto zrobi się już dość gęste, wlać 2 łyżki mleka, a następnie resztę mąki). Ciasto powinno być gęste. Podzielić go na dwie części. Pierwszą część wyłożyć do formy i równomiernie pokryć dno. Na ciasto wyłożyć zimny budyń i również równomiernie rozprowadzić. Teraz część najtrudniejsza – rozprowadzanie drugiej części ciasta. Na budyń wykładać po łyżeczce ciasta, tworząc „kleksy” na całej powierzchni, a następnie połączyć je w całość, aż budyń zostanie całkowicie przykryty. Masa musi być dokładnie rozsmarowana, aż do boków formy – najlepiej, gdy będzie się do nich przylepiała.
Paski rabarbaru układać na cieście w lekkich odstępach od siebie. Całość posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym przełączyć piekarnik na funkcję „pieczenie góra-dół”, a ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, by się nie spiekło. Piec jeszcze 30-35 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć papier/folię, jeśli chcecie by było bardziej przypieczone. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. WYGLĄDA SUPER ;) UWIELBIAM CIASTA Z RABARBAREM! -ZAPRASZAM NA ''NIEDZIELNY ŁAKOMCZUSZEK'' Z RABARBAREM ,JABŁKAMI I BUDYNIEM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie jeszcze nie ma... A tak czekam - bo rabarbar uwielbiam! Ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale... i ten rabarbar :)
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń