Strony

wtorek, 17 marca 2015

Mazurek marcepanowo-śliwkowy



Mazurek to kolejny słodki wypiek, niezaprzeczalnie związany z Wielkanocą. Jego rodzajom nie ma końca. Najbardziej popularnym wśród nas i chyba najprostszym w wykonaniu jest mazurek z kajmakiem. Tak mi się przynajmniej wydaje:). „Mazurki to kruche ciasto z byle czym, byle słodkim” – takie stwierdzenie może budzić kontrowersje i jest to tylko wierzchołek góry lodowej, gdyż wypiek ten ma swoje tajemnice i wbrew pozorom, pod słodkim lukrem czeka ciekawa jego historia. Mazurek wbrew przekonaniu większości, wcale nie pochodzi z Polski, lecz ze wschodu. Ale o tym możecie przeczytać tutaj, gdzie zamieściłam krótką ciekawostkę na temat mazurka:). Polecam również zagłębić się w przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która w swoim zbiorze proponuje przeróżne warianty.
Przepis na dzisiejszy mazurek to nic innego jak kruche ciasto, masa marcepanowa i suszone śliwki. Wydaje się być banalnym, ale smak jest wyborny. Polecam:).


Składniki (na ciasto w formie 20x20cm):

Ciasto (wychodzi go troszkę więcej niż potrzeba, więc spokojnie można się pobawić ciastem i powycinać jeszcze jakieś dowolne kształty i udekorować mazurka):

230g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 jajko
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli

Krem marcepanowy:
100g schłodzonej masy marcepanowej
30g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru

Dodatkowo: 1 opakowanie suszonych śliwek (ok. 25 sztuk), 1 łyżka powideł śliwkowych, łyżka płatków migdałów

Wykonanie:

Kwadratową formę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie macie takiej formy, można również rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i tak zawinąć boki do środka, by powstał kwadrat 20x20cm.
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać jajko i śmietanę – wymieszać łyżką. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto będzie troszkę bardziej twarde niż moje tradycyjne, a to dlatego, żeby po upieczeniu uformowane skręcone wałeczki zachowały formę. Nie bójcie się, po upieczeniu ciasto nie jest twarde jak skała:). Jest chrupkie i pyszne:). Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować. Przełożyć do formy, a odstające boki zrolować do środka, by utworzyły się wałeczki. 


Masa marcepanowa: miękkie masło utrzeć z żółtkiem i cukrem na puszystą masę. Marcepan zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie na kruchym cieście.
Śliwki włożyć do miseczki (kilka sztuk można poprzecinać na pół – wejdą one w mniejsze wgłębienia), dodać powidła i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Z pozostałego kruchego ciasta uformować poskręcane wałeczki i ułożyć na przemian na cieście. W szczeliny powsadzać śliwki. 


Całość posypać niewielką ilością płatków migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny, aż ciasto się zezłości. Wyjąć i ostudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :)
    Mazurki są takie proste, ale mają w sobie to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały mazurek :) Widzę u Ciebie całą masę pyszności więc zostaję na dłużej i oczywiście zapraszam do siebie :) http://asiuuulek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazurek to moje ulubione ciasto. Raz w życiu upiekłam i spaliłam spód nie wiem jakim cudem. Zdradź sposób na uzyskanie tak cienkiego ale chyba chrupiącego ciasta. W tym roku na Wielkanoc zamówię mazurka z mojej ulubionej cukierni. Można zamówić tu nie tylko mazurka ale też inne ciasta oraz torty jednak ich mazurek jest dla mnie najlepszy. Kocham marcepan myślę, że kiedyś odważę się drugi raz zrobić to ciasto i właśnie w wersji z marcepanem. :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń