Strony

niedziela, 19 kwietnia 2015

Proste ciasto jabłkowo-kokosowe



Puszyste ciasto, jabłka i kokos. Razem smakują wybornie. Z tych składników powstało proste i pyszne ciasto – w sam raz na niedzielne popołudnie. Nie wymaga wyszukanych składników i robi się go bardzo szybko. A do tego ten aromat kokosu unoszący się w całym domu….pycha! :)

Składniki (na ciasto w kwadratowej foremce 20x20cm):

Ciasto:
150g mąki pszennej
75g cukru
75ml oleju
3 jajka (L)
3 łyżki kokosu
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:
2 średnie jabłka
2 spore garście płatków kokosowych
Kilka plasterków zimnego masła


Wykonanie:

Foremkę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko przesmarować masłem i oprószyć odrobiną wiórek kokosowych.
Piekarnik rozgrzać do 170oC (funkcja pieczenie góra-dół).
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek i pokroić na plasterki (w kształcie fasoli).
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć odrobinę obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej, aż połączy się z masą białkową. Następnie zmniejszyć obroty miksera prawie do minimum i wsypywać mieszankę mąki i wiórek. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć do formy i równomiernie rozłożyć. Na ciasto układać ciasno w trzech rzędach połowę plasterków jabłek. Posypać garścią  płatków kokosowych. Następnie wyłożyć drugą część ciasta – najlepiej małą łyżeczką nakładać na całą powierzchnię kleksy z ciasta, po czym je połączyć. Rozsmarować ciasto aż do brzegów formy. Wyłożyć drugą część plasterków jabłek (tak jak poprzednio). Posypać garścią płatków kokosa. Na sam koniec uciąć z zimnego masła kilka cienkich plasterków i położyć w różnych miejscach na kokosie. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, po czym przełączyć piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 10-15 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


7 komentarzy: