Strony

czwartek, 12 listopada 2015

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi



Jeśli macie w zanadrzu słoiczek domowych powideł śliwkowych, koniecznie musicie upiec te ciasteczka. Gwarantuję, że długo nie poleżą na stole:). Połączenie kruchego ciasta i słodko-kwaśnych powideł nie może źle smakować. Do tego przepis należy do łatwych i szybkich, więc kolejna zaleta. Przepis znalazłam na blogu Moje ukochane 4 kąty. Polecam!


Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ kostki masła
2 żółtka (białka będą potrzebne do sklejania ciasteczek)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: parę łyżeczek domowych powideł (lub gęstej marmolady)


Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiać do naczynia razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier wanilinowy i żółtka – wszystko wymieszać. Dodać masło pokrojone w kosteczki, a następnie zarobić ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, a stolnicę lub blat kuchenny oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3mm. Wyciąć duży kwadrat, a następnie podzielić na mniejsze kwadraty mniej więcej 4x4cm. Na każdy nałożyć odrobinę powideł, a następnie nałożyć na nie rogi ciasta – jeden na drugi. Przed nałożeniem drugiego rogu, poprzedni przesmarować lekko białkiem, by się oba ze sobą dobrze zlepiły.
Piekarnik rozgrzać do 185oC (termo obieg). Ciasteczka piec ok. 8 minut, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Jesienne słodkości!

8 komentarzy:

  1. muszę je zrobić w wekeend ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety mi nie wyszly. Okropnie lamalo sie ciasto. Podejrzewam, ze to wina maki. Pani uzywa make swojska z mlyna, czy ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( Być może ciasto było zbytnio schłodzone? Albo przy wałkowaniu zbyt mocno oprószone mąką? Mąkę zawsze kupuję w sklepie, oczywiście nie tą najtańszą typu Lewiatan tylko np. mąka Basia, Młyny komorowickie itp. A jeśli chodzi o typ to przeważnie 500 :) Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że następne wypieki wyjdą bezbłędnie :)

      Usuń
  4. Właśnie zjadłam pół blachy jeszcze gorących, pyszne!
    Przepis zapisuje pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorące najbardziej kuszące :) ! Cieszę się, że przepis się przydał :) pozdrawiam serdecznie :)!

      Usuń