Strony

niedziela, 21 lutego 2016

Budyniowe ciasto z kokosem i brzoskwiniami



Kurczę za niedługo Wielkanoc! A dopiero co minęliśmy tłusty czwartek i walentynki! W najbliższym czasie muszę się wziąć za jakieś interesujące propozycje wielkanocnych smakołyków:). Już mam nawet parę przepisów na oku i liczę na to, że uda mi się zrealizować chociaż połowę:). Już tak bardzo czekam na wiosnę i pierwsze kwiatki, bazie oraz słońce, które wędruje coraz wyżej i wyżej na niebie. Wiosna wiosną, ale póki co mamy okropną pogodę, więc trzeba sobie jakoś osłodzić życie:). Przygotowałam dla Was przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z brzoskwiniami i kokosem. Dwie warstwy kruchutkiego ciasta skrywające delikatny budyń kokosowy i słodkie brzoskwinie. Rozpusta! Kto nie spróbuje, niech żałuje:). Polecam!

Źródło przepisu: kuchnia.wp.pl - po minimalnych zmianach:).


Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
150g cukru
250g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Kokosowy budyń:
1 litr mleka (u mnie 1,5%)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
5 płaskich łyżek cukru
100g wiórek kokosowych

Dodatkowo:    1 puszka brzoskwiń


Wykonanie:

Kruche ciasto: masło posiekać do naczynia. Dodać mąkę i sól. Masło z mąką rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać jajko i wymieszać łyżką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować go w kulę i wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować brzoskwinie i budyń. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na plastry.
Budyń: z litra mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w nim budynie w proszku. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi. Do prawie gotującego się mleka wlać rozrobione budynie w proszku i gotować, aż budyń zgęstnieje. Przykryć i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 185oC. Ciasto podzielić na pół. Każdą z części rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt wielkości blachy do pieczenia. Jeden arkusz z ciastem przenieść do formy i wyrównać boki, by zarówno papier, jak i ciasto dopasowały się do blachy. Całą powierzchnię ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż ciasto się bardzo lekko zarumieni. Wyjąć.
Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć plasterki brzoskwiń i zalać wciąż gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią kruchego ciasta, przekładając papier z ciastem do góry nogami, a następnie zrywając z wierzchu papier. Wierzch ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru. Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej w bardzo chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać niewielką ilością wiórek kokosowych. Smacznego!

2 komentarze: