Nadchodzi mój ulubiony sezon… OWOCOWY! Tak! Teraz się zacznie – rabarbar, truskawki, czereśnie, maliny, borówki i wiele innych :). Sezonowe owoce mogłabym jeść na okrągło i dlatego tak często robię ciasta z ich udziałem. Jest to dość niebezpieczne, bo czasami trudno poprzestać na jednym kawałku! I dokładnie tak samo było z tartą truskawkowo-rabarbarową. Martwiłam się, że skoro w sobotę mieliśmy jechać na przyjęcie urodzinowe, to nie będzie miał kto zjeść mojej tarty. I się pomyliłam :). Tarta została rozkrojona i podzielona po kawałeczku między wszystkimi obecnymi w domu i tym sposobem nawet nic nie zostało na popołudnie. Była naprawdę przepyszna. Wspaniałe, kruche ciasto i soczyste, owocowe wnętrze. Poezja. Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki (na
tartę o średnicy 26cm):
Kruche ciasto
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Nadzienie:
400g świeżych truskawek
400g świeżego rabarbaru
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
T R U S K A W K I I R A B A R B A R = C O Ś P Y S Z N E G O T A R T Ą Z W A N E G O
Wykonanie:
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać
mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło
pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę
składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. ¾ będzie
potrzebne do wylepienia dna formy i ¼ do zrobienia kratki na wierzchu.
Formę na tartę wylepić ciastem (większą częścią).
Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 10 minut
(najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki wygładzić
łyżeczką, by były mniej „pofalowane”.
Rabarbar i truskawki pokroić w kostkę. Dodać cukier
i mąkę i wszystko wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Z ¼ części ciasta
wyciąć paski i ułożyć na owocach kratkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30
minut, aż kratka nabierze złoto-brązowego koloru. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
wyglądxa pysznie! jak tylko będą nasz trukawki i rabarbar chętnie zrobię~!
OdpowiedzUsuńNasze truskawki najlepsze ! :) Pozdrawiam :)
UsuńOj tak, to prawda i już nie mogę się doczekać :) Cudowna tarta!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)b pozdrawiam :)
UsuńJadłabym <3 !
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką tartę z rabarbarem :)mniam :)
OdpowiedzUsuńTylko na ile stopni do piekarnika
OdpowiedzUsuń