Strony

piątek, 20 maja 2016

Rabarbar pod migdałową kruszonką



Potrzebowałam zrobić coś na szybko, a nie miałam zbyt wielu składników. W lodówce znalazły się jednak ostatnie dwie łodygi rabarbaru, w sam raz na jakieś małe co nie co. Postanowiłam więc zrobić najprostszą rzecz na świecie, a mianowicie zapiec rabarbar pod kruszonką. Błyskawicznie i smacznie. Gdybym tylko miała w zamrażarce lody, to mogłabym udać, że to bardzo wyszukany deser :). Polecam!


Składniki (na 6 sztuk w kokilkach średnicy 5cm):

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g masła
40g cukru
20g całych migdałów
½ łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
1 płaska łyżeczka śmietany
Szczypta soli

Dodatkowo:
250g obranego rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)


Wykonanie:

Kruszonka: migdały posiekać. Z reszty podanych składników zagnieść ciasto. Dodać migdały i jeszcze raz zagnieść. Nie jest to typowa kruszonka, a raczej kruche ciasto w formie kruszonki:).
Rabarbar: pokroić na drobną kostkę i wymieszać z cukrem.
Do każdej kokilki przełożyć po równo rabarbaru, a następnie przyłożyć obficie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (termoobieg) i piec około 15 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów lub na zimno. Obie wersje są równie smaczne:). Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale pyszności! Jutro idę na ryneczek po rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Uwielbiam owoce pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń