Strony

niedziela, 15 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem, gruszką i białą czekoladą


Kontynuując rabarbarowe szaleństwo, przedstawiam ucierane ciasto z białą czekoladą, rabarbarem i gruszkami. Miałam go nazwać blondynek, bo w oryginale nazwany został „białym murzynkiem”, ale wolałam nazwać to ciasto po prostu „ucieranym”. Ciasto jest bardzo smaczne i puszyste, w sam raz na mały poczęstunek. Bardzo lubię takie niewyszukane ciasta, ponieważ bardzo szybko się je przygotowuje. I tak jak w przypadku tego ciasta – jest pyszne, szybkie i łatwe do wykonania:). Polecam!

Źródło przepisu: Carla Bardi –  59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję


Składniki (na ciasto w formie z kominem o średnicy 24cm):

Ciasto:
225g mąki pszennej
130g masła (o temperaturze pokojowej)
125g białej czekolady
125ml mleka
70g cukru
3 jajka (L) – białka i żółtka osobno
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli

Polewa:
80g białej czekolady
5g masła
1 łyżka mleka

Dodatkowo: 2 średnie gruszki i 2 łodygi rabarbaru


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg). Formę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Gruszki obrać, rabarbar pozbawić czerwonej skórki – zarówno gruszki, jak i rabarbar pokroić w drobną kostkę, a następnie wszystko wymieszać z łyżką cukru i odstawić. 
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (gdyby się zważyła, wystarczy dodać 2-3 łyżeczki gorącej wody i ponownie wymieszać). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Zmniejszyć obroty i dodawać na przemian mąkę, mleko i czekoladę – aż do wyczerpania składników. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, a następnie wymieszać delikatnie z wcześniejszą masą. Połowę masy przelać do formy, na to rozłożyć owoce i przykryć pozostałą masą. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto powinno mieć ładny, jasnobrązowy kolor. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Polewa: białą czekoladę, masło i mleko umieścić w misce, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Można udekorować śmietankowymi wafelkami lub innymi rzeczami. Smacznego!

1 komentarz: