Strony

wtorek, 26 lutego 2013

Ciasto marchewkowe



Już dawno za mną chodziło. Niepozorne, niezbyt wyszukane, mało skomplikowane. Można by rzec – „zwyczajne”. Nic z tego. To niepozorne ciasto, mimo iż proste w wykonaniu, a do tego mało składnikowe, zachwyca smakiem, teksturą i niezwykłym aromatem. Pachnie trochę piernikiem, choć brak w nim miodu i przyprawy korzennej. Może zdjęcie nie oddaje w stu procentach jego walorów, jednak zapewniam Was, że ciasto jest pyszne, delikatne, niezwykle pulchne i wilgotne w środku. Z lukrem – obłędne połączenie. Bez obaw mogą go zjeść Ci, którzy nie lubią marchewki, gdyż nawet nie podejrzewaliby, że się tam znajduje;)


 Składniki (na ciasto w formie o średnicy 26cm ):

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 i ¼ szklanki cukru pudru (230g)
1 szklanka oleju
3 szklanki startej słodkiej marchwi (ok. 380g)
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej (średnia – nie kopiata i nie płaska)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (średnie – nie kopiate i nie płaskie)
2 i ½ łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie może być zwykły cukier wanilinowy;))
½ łyżeczki soli

Lukier cytrynowo-śmietankowy:
3 łyżki soku z cytryny
30g masła
130g cukru pudru
130g serka śmietankowego (u mnie kremowy serek President o zawartości tłuszczu 7%)

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170oC. Przygotować okrągłą formę – wyłożyć dno papierem do pieczenia (najlepszą metodą w formach z odczepianą obręczą jest położenie na dnie formy większego kawałka papieru – ułatwia to wyjmowanie ciasta po upieczeniu – i przyszczypnięcie papieru obręczą). Formę posmarować masłem (lub olejem).
Ciasto: Zetrzeć marchewki na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Miksować ok. 1 minuty na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera 
i stopniowo dodawać wymieszaną z resztą składników mąkę. Na końcu wrzucić starte marchewki 
i dokładnie wymieszać łyżką. Surowe ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut (wbity w środek drewniany patyczek powinien być suchy). Wyjąć z piekarnika. Ciasto przełożyć z formy na kratkę – ostudzić.  
Lukier: masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać serek. Ponownie utrzeć.
Podłożyć pod kratkę z ciastem papier lub folię aluminiową. Polać lukrem (nadmiar lukru ścieknie pod kratkę). Odstawić w chłodne miejsce aby lukier stężał. Smacznego!


31 komentarzy:

  1. Za mną też ostatnio chodzi ciasto marchewkowe, ale jeszcze się nie zmobilizowałam do upieczenia.
    Po obejrzeniu Twoich zdjęć, które sprawiają, że ślinka cieknie, jestem jeszcze bardziej przekonana do zrobienia go w najblizszym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ho! ho! dziś na durszlaku marchewkowych kilka :) u mnie też :)
    Pozdrawiam:
    Asia

    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam i bardzo polecam! wyborne. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno spróbuję. :) Pięknie je ozdobiłaś - tak prosto, a zarazem efektownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie się zajadam! Przepyszne! Morke, delikatne, nie za słodkie...Mój synys nie mógł się doczekać żeby je spróbować...Pycha, Pychota, Pysznie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu i tak smakowało:) Pozdrowienia dla Ciebie i synka:):)

      Usuń
  7. Skorzystałam z Twojego przepisu i jestem zachwycona. Ciasto puszyste, wilgotne i sporo urosło. Piękny kolor i jeszczelepszy smak. Polecam!! Napewno zrobie je jeszcze nie raz :)
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało:):) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  8. Ciasto wyszło przepyszne! Nie jest czasołonne ani drogie w wykonaniu. Idealnie wilgotne rozpływające się w ustach. Ja i moi współdomownicy jesteśmy zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam upiekłam rewelacja nawet bez lukru moje dzieci wpałaszowały cały ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dzieciakom smakowało to najważniejsze :)udało się przemycić odrobinę warzywa :) POZDRAWIAM SERDECZNIE :)

      Usuń
  10. Pyszne ciasto, zrobię jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam z Pani przepisu i wyszło super, wilgotne i puszyste. Dziękuję za przepis:) muszę go zapisac:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis bardzo łatwo się robi! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest naprawdę smaczne, juz bardzo długo piekę marchewkowe z tego przpusu 😁 ale polewę robie z serka naturalnego ze starta skórką z jednej pomarańczy i cukier puder. Pychota😁 Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko robiłam jak w przepisie, wyszedł mi zakalec a raczej taki mega wilgotny w srodku. Potrzymałam dłużej w piekarniku.
    I bardzo opad ;( co mogłam zrobić źle? ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm to ciasto raczej zawsze wychodzi, nawet jak mieszam zwykła rózgą, A dodała Pani proszek do pieczenia i sodę?

      Usuń
  15. Przepis jest super, robiłam już kilka razy dodając do tego przepisu jabłko i cukinię. Ciasto naprawdę pyszne. Polecam. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy jeśli przełożę to ciasto kremem z serka Mascarpone, to będzie pasować? Mam takie "zamówienie" na Święta od mojego dziecka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie bardzo pasować :) można się pokusić o starcie odrobiny skórki z cytryny do serka, co podbije jeszcze bardziej smak :) ale sam serek, z wanilią również bedzie smakować super:) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Proszę o sprecyzowanie: szklanka mąki ile to gram, szklanka oleju ile mililitrów. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy marchewka ma być surowa?

    OdpowiedzUsuń