Już dawno za mną chodziło. Niepozorne, niezbyt wyszukane, mało skomplikowane. Można by rzec – „zwyczajne”. Nic z tego. To niepozorne ciasto, mimo iż proste w wykonaniu, a do tego mało składnikowe, zachwyca smakiem, teksturą i niezwykłym aromatem. Pachnie trochę piernikiem, choć brak w nim miodu i przyprawy korzennej. Może zdjęcie nie oddaje w stu procentach jego walorów, jednak zapewniam Was, że ciasto jest pyszne, delikatne, niezwykle pulchne i wilgotne w środku. Z lukrem – obłędne połączenie. Bez obaw mogą go zjeść Ci, którzy nie lubią marchewki, gdyż nawet nie podejrzewaliby, że się tam znajduje;)
Składniki (na
ciasto w formie o średnicy 26cm ):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 i ¼ szklanki cukru pudru (230g)
1 szklanka oleju
3 szklanki startej słodkiej marchwi (ok. 380g)
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej (średnia – nie kopiata i nie płaska)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (średnia – nie kopiata i nie płaska)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (średnie – nie kopiate i nie
płaskie)
2 i ½ łyżeczka cynamonu
2 i ½ łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie może być zwykły cukier wanilinowy;))
½ łyżeczki soli
Lukier cytrynowo-śmietankowy:
½ łyżeczki soli
Lukier cytrynowo-śmietankowy:
3 łyżki soku z cytryny
30g masła
130g cukru pudru
130g serka śmietankowego (u mnie kremowy serek President o
zawartości tłuszczu 7%)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170oC.
Przygotować okrągłą formę – wyłożyć dno papierem do pieczenia (najlepszą metodą
w formach z odczepianą obręczą jest położenie na dnie formy większego kawałka papieru
– ułatwia to wyjmowanie ciasta po upieczeniu – i przyszczypnięcie papieru
obręczą). Formę posmarować masłem (lub olejem).
Ciasto: Zetrzeć marchewki na tarce o drobnych
oczkach. W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i
cynamon. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem, cukrem i cukrem z prawdziwą
wanilią. Miksować ok. 1 minuty na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty
miksera
i stopniowo dodawać wymieszaną z resztą składników mąkę. Na końcu
wrzucić starte marchewki
i dokładnie wymieszać łyżką. Surowe ciasto przelać do
formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut (wbity w środek drewniany
patyczek powinien być suchy). Wyjąć z piekarnika. Ciasto przełożyć z formy na kratkę
– ostudzić.
Lukier: masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z
cytryny. Dodać serek. Ponownie utrzeć.
Podłożyć pod kratkę z ciastem papier lub folię aluminiową.
Polać lukrem (nadmiar lukru ścieknie pod kratkę). Odstawić w chłodne miejsce
aby lukier stężał. Smacznego!
Za mną też ostatnio chodzi ciasto marchewkowe, ale jeszcze się nie zmobilizowałam do upieczenia.
OdpowiedzUsuńPo obejrzeniu Twoich zdjęć, które sprawiają, że ślinka cieknie, jestem jeszcze bardziej przekonana do zrobienia go w najblizszym czasie. :)
Dziękuję:) zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto:)
UsuńDoskonałe 💪
Usuńho! ho! dziś na durszlaku marchewkowych kilka :) u mnie też :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
Asia
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
najlepsze ciasto:)
OdpowiedzUsuńjadłam i bardzo polecam! wyborne. :D
OdpowiedzUsuńciasto pychota:)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję. :) Pięknie je ozdobiłaś - tak prosto, a zarazem efektownie. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się zajadam! Przepyszne! Morke, delikatne, nie za słodkie...Mój synys nie mógł się doczekać żeby je spróbować...Pycha, Pychota, Pysznie! Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadło do gustu i tak smakowało:) Pozdrowienia dla Ciebie i synka:):)
UsuńSkorzystałam z Twojego przepisu i jestem zachwycona. Ciasto puszyste, wilgotne i sporo urosło. Piękny kolor i jeszczelepszy smak. Polecam!! Napewno zrobie je jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało:):) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńCiasto wyszło przepyszne! Nie jest czasołonne ani drogie w wykonaniu. Idealnie wilgotne rozpływające się w ustach. Ja i moi współdomownicy jesteśmy zachwyceni.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie ! :)
UsuńWitam upiekłam rewelacja nawet bez lukru moje dzieci wpałaszowały cały ��
OdpowiedzUsuńJak dzieciakom smakowało to najważniejsze :)udało się przemycić odrobinę warzywa :) POZDRAWIAM SERDECZNIE :)
UsuńPyszne ciasto, zrobię jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;) przesyłam cieplutkie pozdrowienia :)
UsuńZrobiłam z Pani przepisu i wyszło super, wilgotne i puszyste. Dziękuję za przepis:) muszę go zapisac:)
OdpowiedzUsuńSuper ! :) bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper przepis bardzo łatwo się robi! 🤗
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie ! :)
UsuńJest naprawdę smaczne, juz bardzo długo piekę marchewkowe z tego przpusu 😁 ale polewę robie z serka naturalnego ze starta skórką z jednej pomarańczy i cukier puder. Pychota😁 Polecam!
OdpowiedzUsuńWszystko robiłam jak w przepisie, wyszedł mi zakalec a raczej taki mega wilgotny w srodku. Potrzymałam dłużej w piekarniku.
OdpowiedzUsuńI bardzo opad ;( co mogłam zrobić źle? ;(
Hmm to ciasto raczej zawsze wychodzi, nawet jak mieszam zwykła rózgą, A dodała Pani proszek do pieczenia i sodę?
UsuńPrzepis jest super, robiłam już kilka razy dodając do tego przepisu jabłko i cukinię. Ciasto naprawdę pyszne. Polecam. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
OdpowiedzUsuńCzy jeśli przełożę to ciasto kremem z serka Mascarpone, to będzie pasować? Mam takie "zamówienie" na Święta od mojego dziecka:)
OdpowiedzUsuńBędzie bardzo pasować :) można się pokusić o starcie odrobiny skórki z cytryny do serka, co podbije jeszcze bardziej smak :) ale sam serek, z wanilią również bedzie smakować super:) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńProszę o sprecyzowanie: szklanka mąki ile to gram, szklanka oleju ile mililitrów. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCzy marchewka ma być surowa?
OdpowiedzUsuń