Prostota zawsze bierze górę. A klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką jest tego najlepszym przykładem. Można powiedzieć, że jest ubogie, bo składa się tylko z dwóch składników – ciasta drożdżowego i kruszonki. Ale czy to nie kruszonkę zawsze obskubujecie z jeszcze gorącego placka;) ? Z moim tatą twierdzimy, że jak dla nas, z całego ciasta mogłaby być sama kruszonka i brzegi ciasta:)
Przepis jest bardzo prosty i zrobienie tego ciasta nie
zajmie Wam więcej niż 2 godziny.
A samo ciasto jest rewelacyjne – delikatne, odpowiednio
puchowe, nie za suche, z grubą warstwą chrupiącej kruszonki. Wiadomo, że
najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia, aczkolwiek na drugi dzień również
smakuje bardzo dobrze i co najważniejsze – kruszonka jest dalej bardzo
chrupiąca. Przepis pochodzi z książki Tradycyjne
Ciasta i po małej modyfikacji jest naprawdę warty wypróbowania;)
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka 2%
80g cukru
50g masła
30g świeżych drożdży
¼ łyżeczki soli (nie zbyt duża)
Kruszonka:
300g mąki
150g cukru
150g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Duża szczypta cynamonu (można pominąć lub dodać więcej –
wedle smaku)
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia i
wysmarować masłem dno i brzegi.
Ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać w rondelku.
Mąkę przesiać do miski – zrobić spore wgłębienie, w którym będzie znajdował się
rozczyn. Do owego wgłębienia wsypać pokruszone drożdże. Posypać łyżeczką cukru,
zalać kilkoma łyżkami letniego mleka i oprószyć mąką (otaczającą wgłębienie).
Delikatnie wymieszać, aż powstanie gęsta papka. Papkę oprószyć lekko mąką i
pozostawić na ok. 10-15 minut. W tym czasie wrzucić do reszty mleka masło i lekko
podgrzewać tak, aby masło się rozpuściło, a całość była letnia.
Gdy minie 10-15 minut i nasz rozczyn zwiększy trochę
objętość, wsypać do niego cukier i wlać mleko z masłem – wymieszać szpatułką, a
następnie zarobić rękoma gęste ciasto (używający miksera z hakiem po prostu
umieszczają połączone, lekko wymieszane ze sobą składniki w misie i wyrabiają
maszynowo). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W
tym czasie można przygotować kruszonkę.
Kruszonka: w misce wymieszać wszystkie suche
składniki. Masło stopić – przestudzić. Wlać do suchych składników i dokładnie
wymieszać łyżką lub zarobić rękoma.
Rozgrzać piekarnik do 200-220oC, z funkcją termoobiegu. Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozłożyć równomiernie na blasze wysmarowanej masłem. Posypać
kruszonką i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika i
piec przed ok. 25 minut, aż ładnie wyrośnie (po 10-15 minutach gdy kruszonka
będzie już zarumieniona należ przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej i
piec do końca wyznaczonego czasu). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do
wystudzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)
Na noc, ciasto najlepiej przykryć ściereczką lub owinąć
folią aluminiową, aby nie przyschło.
Cudo, uwielbiam ciasto drożdżowe, tylko najgorsze to wyrabianie:)
OdpowiedzUsuńAle za to po wyrabianiu, gotowe i upieczone ciasto jest najlepszą nagrodą:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe :D i ta kruszonka wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńnie no, ja przepraszam bardzo, na ciasto drożdżowe z kruszonką się nie załapałam, na drożdżówkę z kruszonką nie chciała iść! o ja biedna :P wygląda przesmakowicie. :*
OdpowiedzUsuńCiasta z kruszonką uwielbiam, a takie drożdżowe to w szczególności :)
OdpowiedzUsuńa jajka???
OdpowiedzUsuńPrzepis niestety nie przewiduje jajek...mimo to, ciasto się udaje. Oczywiście dodane jajko nie powinno zepsuć ciasta, więc można dodatkowo dodać jedna sztukę lub samo żółtko. Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń