Strony

środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką



 Prostota zawsze bierze górę. A klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką jest tego najlepszym przykładem. Można powiedzieć, że jest ubogie, bo składa się tylko z dwóch składników – ciasta drożdżowego i kruszonki. Ale czy to nie kruszonkę zawsze obskubujecie z jeszcze gorącego placka;) ? Z moim tatą twierdzimy, że jak dla nas, z całego ciasta mogłaby być sama kruszonka i brzegi ciasta:)
Przepis jest bardzo prosty i zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny.
A samo ciasto jest rewelacyjne – delikatne, odpowiednio puchowe, nie za suche, z grubą warstwą chrupiącej kruszonki. Wiadomo, że najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia, aczkolwiek na drugi dzień również smakuje bardzo dobrze i co najważniejsze – kruszonka jest dalej bardzo chrupiąca. Przepis pochodzi z książki Tradycyjne Ciasta i po małej modyfikacji jest naprawdę warty wypróbowania;)

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka 2%
80g cukru
50g masła
30g świeżych drożdży
¼ łyżeczki soli (nie zbyt duża)

Kruszonka:
300g mąki
150g cukru
150g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Duża szczypta cynamonu (można pominąć lub dodać więcej – wedle smaku)


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem dno i brzegi.
Ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać w rondelku. Mąkę przesiać do miski – zrobić spore wgłębienie, w którym będzie znajdował się rozczyn. Do owego wgłębienia wsypać pokruszone drożdże. Posypać łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka i oprószyć mąką (otaczającą wgłębienie). Delikatnie wymieszać, aż powstanie gęsta papka. Papkę oprószyć lekko mąką i pozostawić na ok. 10-15 minut. W tym czasie wrzucić do reszty mleka masło i lekko podgrzewać tak, aby masło się rozpuściło, a całość była letnia.
Gdy minie 10-15 minut i nasz rozczyn zwiększy trochę objętość, wsypać do niego cukier i wlać mleko z masłem – wymieszać szpatułką, a następnie zarobić rękoma gęste ciasto (używający miksera z hakiem po prostu umieszczają połączone, lekko wymieszane ze sobą składniki w misie i wyrabiają maszynowo). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie można przygotować kruszonkę.
Kruszonka: w misce wymieszać wszystkie suche składniki. Masło stopić – przestudzić. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką lub zarobić rękoma.
Rozgrzać piekarnik do 200-220oC, z funkcją termoobiegu. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć równomiernie na blasze wysmarowanej masłem. Posypać kruszonką i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec przed ok. 25 minut, aż ładnie wyrośnie (po 10-15 minutach gdy kruszonka będzie już zarumieniona należ przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej i piec do końca wyznaczonego czasu). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)

Na noc, ciasto najlepiej przykryć ściereczką lub owinąć folią aluminiową, aby nie przyschło. 


7 komentarzy:

  1. Cudo, uwielbiam ciasto drożdżowe, tylko najgorsze to wyrabianie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale za to po wyrabianiu, gotowe i upieczone ciasto jest najlepszą nagrodą:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe :D i ta kruszonka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no, ja przepraszam bardzo, na ciasto drożdżowe z kruszonką się nie załapałam, na drożdżówkę z kruszonką nie chciała iść! o ja biedna :P wygląda przesmakowicie. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z kruszonką uwielbiam, a takie drożdżowe to w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Przepis niestety nie przewiduje jajek...mimo to, ciasto się udaje. Oczywiście dodane jajko nie powinno zepsuć ciasta, więc można dodatkowo dodać jedna sztukę lub samo żółtko. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń