Strony

sobota, 13 kwietnia 2013

Tiramisu


Tradycyjny włoski deser, bardzo kremowy, składający się z sera mascarpone, biszkoptów nasączonych mocną, świeżo zaparzoną kawą i likierem Amaretto, przełożony i posypany gorzkim kakaem lub czekoladą. Wielu osobom wydaje się, że jest to bardzo trudne do wykonania ciasto, a wręcz awykonalne. Wbrew pozorom, jest dużo prostsze niż zwyczajny biszkopt. Dodatkowo, nie wymaga pieczenia – rewelacja. Jest to jednak jedno z cięższych ciast (jak dla mnie) – powoduje to gęsta masa i kakao. Jednak dla większości ludzi połączenie wyżej wymienionych składników powoduje eksplozję smaków. Smakosze tiramisu będą zachwyceni;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki (na ciasto w keksówce 10x38cm):

Masa:
750g serka mascarpone
200g słodkiej śmietany 30%
3 żółtka
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Biszkopty nasączane likierem:
250g podłużnych biszkoptów Ladyfingers
250ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy (ewentualnie rozpuszczalnej)
125ml likieru Amaretto

Dodatkowo: gorzkie kakao (parę łyżek)

Wskazówki: biszkopty kupuję w Lidlu. Do keksówki o podanych wymiarach wchodzi cała jedna paczka (200g), ale zawsze kupuję drugą na wypadek jakby niektóre biszkopty się złamały na pół podczas moczenia w kawie z likierem. Ciasto można zrobić w zwykłej, prostokątnej formie - ja akurat nie miałam możliwości takiej wykorzystać - gdyż ciasto piekłam u mojej cioci z okazji jej urodzin:) Wtedy potrzebować będziecie więcej biszkoptów.
Gdy nie macie likieru Amaretto, w ostateczności można zrobić domowe „Amaretto na szybko”, mieszając 80ml wódki 40% z 250ml zaparzonej kawy, kilkoma kroplami olejku migdałowego i płaską łyżką cukru pudru).


Wykonanie:

Przygotować podłużną formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Zaparzyć 250ml mocnej kawy – przestudzić. Wlać 125ml likieru Amaretto i wymieszać.
Masa: ser mascarpone zmiksować z żółtkami, pięcioma łyżkami cukru i dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Słodką śmietanę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Połączyć delikatnie serek mascarpone i słodką śmietanę.
Składanie ciasta: biszkopty maczać w kawie z likierem i układać w formie (pierwsza warstwa). Na biszkopty wyłożyć połowę masy – dokładnie rozsmarować i wygładzić. Całą powierzchnię obficie posypać gorzkim kakaem. Układać drugą warstwę biszkoptów – uprzednio maczając w kawie z likierem. Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyć pozostałą, drugą część masy. Wierzch wygładzić. Ciasto szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężało. Wierzch ciasta posypać obficie gorzkim kakaem –  bezpośrednio przed krojeniem i podawaniem. Kawałki tiramisu bardzo elegancko prezentują się z truskawką lub cząstką truskawki na wierzchu. Smacznego!


5 komentarzy: