Strony

sobota, 11 maja 2013

Tort adwokatowy z truskawkami



Urodziny – to wystarczający powód aby upiec ciasto z pierwszymi, świeżymi truskawkami:) Dzisiaj więc przedstawiam tort na biszkopcie kakaowym, z kremem ze śmietanki kremówki i advocatu, ze świeżymi truskawkami. Nie muszę chyba się rozpisywać jak wspaniały jest krem advocatowy w połączeniu ze świeżymi owocami:) Krem jest dosyć mocno alkoholowy, także nie wszyscy mogą zezwolić dzieciakom partycypowania w konsumpcji. Dla dorosłych jest jednak idealny:)! Zapraszam:)

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 23-24cm)

Biszkopt kakaowy:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 bardzo kopiata łyżka mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem adwokatowy:
500ml słodkiej śmietany 36%
200ml adwokatu
1 opakowanie cukru wanilinowego (30g)
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 
Ciasteczka – rurki waflowe ( u mnie ok. półtorej opakowania, każde po 280g)
600-700g świeżych truskawek


Wykonanie:

Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować tłuszczem dno i boki. Piekarnik rozgrzać do 170oC.
Biszkopt kakaowy: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Białka ubić na sztywno – pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć nieco obroty miksera, dodać kolejno po jednym żółtku i miksować, aż białko połączy się z żółtkami. Wyłączyć mikser. Do uzyskanej masy dodawać stopniowo mieszankę mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszać. Surowy biszkopt przełożyć delikatnie do formy – rozprowadzić równomiernie. Może się wydawać, że ciasta jest zbyt mało ale bez obaw, wyrośnie i będzie go akurat. Piec w piekarniku ok. 15-20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Krem advocatowy: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (2 kieliszki wody). Słodką śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Zmniejszyć nieco obroty miksera i wlewać cienkim strumieniem advocat. Na samym końcu wlewać również cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i miksować jeszcze przez minutę. Odstawić.
Przygotowanie ciasta: biszkopt odwrócić w formie „do góry nogami”. Rurki waflowe poprzecinać na pół i układać stojące na około biszkopta. Krem advocatowy przełożyć do środka na biszkopt, dokładnie rozsmarować. Wyrównać rurki waflowe. Truskawki pociąć na połówki lub ćwiartki (albo pozostawić je w całości) i wysypać równomiernie na ciasto. Całość owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Och, wygląda znakomicie ! Pewnie też tak smakuje ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna to i też truskawki :) Piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, cudowny! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten kto nie spróbuje tych pyszności to sam sobie jest winny na prawdę polecam wszystkie i to bez przesady wszystkie wypieki i kulinaria palce lizać!!!! Ta dziewczyna po porostu ma talent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa:) to naprawdę dodaje skrzydeł! :) taki komentarz to największa nagroda dla tego co robię:) pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń