Strony

piątek, 3 maja 2013

Ciasto z malinami i galaretką



Miało być cieplutko, słonecznie, majówkowo…Z pozytywnych rzeczy ostało się tylko ciasto z malinami:) Na poprawę humoru w ten majowy i niestety bardzo deszczowy weekend.
Ostatnio mam manię smażenia gofrów:) Tak więc w tym cieście, zamiast tradycyjnego biszkoptu użyłam gofrów. Do tego bita śmietana, maliny i galaretka:) To malinowe niebo w gębie! Zapraszam:)

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Spód: 
6 gofrów (wg tego przepisu lub swojego) - ilość gofrów użytych do ciasta może się różnić ze względu na ich rozmiar - różna wielkość płyt w gofrownicy

Masa:
800g słodkiej śmietany 36%tł.
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)

Dodatkowo:
450g mrożonych malin
3 opakowania galaretek o smaku malinowym


Wykonanie:

Usmażyć gofry z własnego lub podanego przepisu. Oczywiście wyjdzie ich więcej, ale to nic nie szkodzi bo na pewno pozostałe 3-4 zjecie ze smakiem podczas robienia ciasta:) Całkowicie ostudzić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć goframi.
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody (400ml na jedno opakowanie galaretki). Przestudzić.
Masa: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1-1,5 kieliszka gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczone gofry. Dobrze rozsmarować przy brzegach żeby galaretka nie uciekła pod spód – chociaż mi i tak trochę uciekło co później okazało się atutem, gdyż galaretka od spodu wypełniła dołki gofrowe:) Masę pozostawić do lekkiego stężenia na ok. pół godziny.
Zamrożone maliny rozłożyć równomiernie na masie, lekko docisnąć. Ostrożnie wylewać  ostudzoną galaretkę (najlepiej po trochu chochlą). Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego!

Należy pamiętać, gdy wkładacie ciasta z bitą śmietaną do lodówki,  należy je szczelnie owinąć folią aluminiową, gdyż kremówka uwielbia przechodzić wszelakimi zapachami z lodówki i potem wychodzi ciasto o aromacie wędliny:)



11 komentarzy:

  1. Muszę to zrobić bo wygląda smakowicie ,aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, bardzo bym takie teraz prosiła na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super :) Maliny w ciastach są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha,super wyglada to ciasto,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, wygląda super... jutro degustacja... choć nie wiem czy wytrzymamy do jutra!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można mrożone maliny zastąpić świeżymi ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy gofry bardzo namawiają od masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się dobrze zabezpieczy śmietaną to galaretka nie powinna wypłynąć pod spód :) ja mam zawsze pecha z galaretkami 😁

      Usuń