Strony

czwartek, 20 marca 2014

Wiosenne ciasteczka z ciasta francuskiego



Wiosno, kocham Cię za świeżość, jaką wnosisz po długim okresie szarugi, kocham Cię za kolory jakimi zdobisz rabaty i ogródki, kocham Cię za śpiew ptaków, ale przede wszystkim za pierwsze ciepłe promienie słońca i temperaturę w jakiej da się już egzystować! :). Nie wiem jak jest u Was, ale mnie ostatni słoneczny tydzień naładował energią:). Ostatnie tygodnie przemijają pod znakiem „nauka nauka i jeszcze raz nauka”, dlatego też tak bardzo się ucieszyłam, gdy przez tydzień gościła u nas piękna, wiosenna pogoda. Zmusiła mnie do wyjścia z „czterech ścian”. Zabawa z psem, spacer i świeże powietrze. Tak, to było coś, co zdecydowanie było mi potrzebne do dalszego funkcjonowania. Oczywiście w plener zabrałam ze sobą aparat, gdyż nie mogłam się powstrzymać, by nie zrobić zdjęć dopiero co budzącej się do życia wiośnie. Przy okazji zrobiłam parę zdjęć mojemu pieskowi:). A wiecie co w tym wszystkim jest najfajniejsze? To, że to dopiero początek. Początek najpiękniejszego okresu w całym roku – wiosny i lata! :).

Z okazji pierwszego dnia wiosny życzę Wam samych radosnych i pogodnych dni!


Na ten szczególny dzień przygotowałam specjalne ciastka – kwiatuszki z ciasta francuskiego. Pomyślałam, że słodko rozpoczną astronomiczną wiosnę:).

Źródło inspiracji : Cukiernicze kreacje Charlotte.

Składniki (na 12 sztuk):

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
Konfitura jagodowa i morelowa (albo inna ulubiona) 

Lepiej, by konfitura była z dużymi kawałkami owoców - wtedy nie rozpłynie się tak jak w przypadku dżemu. Gdy używacie konfitury lub dżemu jagodowego - lepiej położyć na ciasto mniejszą ilość.

Wykonanie:

Przygotować blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200-220oC (termoobieg).
Ciasto pokroić na 12 kwadratów (ok 7x7-8cm). Każdy kwadrat złożyć wg instruktażu na zdjęciach. 


Na końcu nałożyć na ciastka łyżeczkę dowolnego dżemu. Piec ok. 10 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

   

Poniżej kilka wiosennych zdjęć:).


6 komentarzy:

  1. ale cudne! i wcale nie takie trudne do zrobienia. bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają ciasteczka:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty.....:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są czasochłonne, jednak przepięknie wyglądały w Wielkanoc. Na pewno nie raz do nich wrócę :)

    OdpowiedzUsuń