Święta wielkanocne bez
glutenu? Też dadzą radę ! :) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na babkę na mące gryczanej, z dodatkiem
ananasa i jabłka. Babka pięknie wyrasta i ładnie się prezentuje. Jej smak jest dość
ciekawy, choć nie ukrywam, że bardziej smakuje mi ta tradycyjna :) Mąka
gryczana nadaje specyficzny, orzechowy posmak. Nasionka Chia fajnie strzelają w
zębach, a całość przypomina trochę konsystencją babkę piaskową. Jest to babka z
kategorii tych bardziej suchych. Na szczęście jabłka i ananas nadają jej nieco
wilgotności i orzeźwienia :) Myślę, że osoby, które nie mogą sobie pozwolić na
tradycyjne wypieki, a bardzo by chciały upiec coś fajnego będą zadowolone :)
Składniki (na
ciasto w formie z kominkiem średnicy 24cm):
Ciasto:
275g mąki gryczanej
125g masła
100g cukru
4 jajka (L)
4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) lub soku jabłkowego
1 łyżka nasion Chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Skórka otarta z ½ cytryny
Szczypta soli
+ 4 plastry
ananasa z puszki
+ 2 średnie
jabłka
Lukier: 4
kopiate łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki syropu z ananasa, 4 łyżeczki soku z
cytryny, odrobina skórki otartej z cytryny - wszystko wymieszać
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175oC
(termoobieg). Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną.
Ciasto:
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Ananasa i jabłko pokroić w drobną kostkę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysto, dodawać po jednym żółtku
i dalej miksować. Następnie dodawać stopniowo po trochu białek, aż masa się
połączy. Wsypać mąkę, skórkę z cytryny i syrop/sok - zmiksować. Na samym końcu
dodać owoce oraz nasiona Chia i wymieszać szpatułką. Piec ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ostudzić. Polać lukrem i ozdobić według uznania. Smacznego!
Nie wygląda na te z suchych babek... Musi być pyszna, bo zjadłabym kawałek mimo późnej pory 😄
OdpowiedzUsuńJak nie ma w domu nic innego to i suchą, bezglutenową babówkę się zje :) pozdrawiam cieplutko :)
Usuń