sobota, 14 marca 2020
Wegańska babka mango
Pyszna, bardzo wilgotna i aromatyczna babka – brzmi pysznie prawda? Okazuje się, że z powodzeniem można dać taki opis wegańskiej babce. Całą (naprawdę dobrą!) robotę zrobiła pulpa mango, która sprawiła, że ciasto jest niesamowicie wilgotne, a do tego pięknie pachnie. I tutaj znów – oprócz pulpy mango brak tu wyszukanych składników. Mąka, cukier i tak dalej. A wykonanie to czysta bajka. Suche + mokre i gotowe! Słodkość ciasta przełamuje kwaskowaty lukier, również z nutką mango. Całość tworzy idealną babkę. Myślę, że z powodzeniem może ona zająć miejsce na wielkanocnym stole, nie pogardzi również sobotnim lub niedzielnym popołudniem:) Co jest super - babka przechowywana w lodówce trzyma świeżość przez kilka dni :) Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam!
Składniki (na babkę w formie z kominem o średnicy 24cm):
Ciasto:
600g pulpy mango (z puszki)
440g mąki pszennej
160ml oleju
130g brązowego cukru trzcinowego (nie Muscovado)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
½ łyżeczki soli
Lukier mango:
3 kopiate łyżki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka pulpy mango
Skórka otarta z ½ cytryny
Wykonanie:
Przygotować formę z kominem – wysmarować olejem lub innym tłuszczem roślinnym. Wysypać bułką tartą (można również wiórkami kokosowymi, orzechami itp., pełna dowolność :)). Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: wszystkie mokre składniki wymieszać w jednej misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz dodać cukier i sól – wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia w jednolitą masę (nie mieszać za długo). Masa będzie od razu „puchnąć”, a to za sprawą proszku i sody, także bez obaw, że coś się zepsuło :) Ciasto przelać do formy, wygładzić i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut do suchego patyczka. Od trzydziestej minuty można już sprawdzać (ciasto może się upiec szybciej lub wolniej w zależności od Waszego piekarnika). Może się zdarzyć, że ciasto posiedzi 45 minut – także obserwujcie i sprawdzajcie :) Ja piekłam ok. 35 minut i wyszło super wilgotne, a patyczek był suchutki :) Upieczone wyjąć i całkowicie ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki wymieszać – gdyby lukier był za rzadki – dodać cukru, gdy za gęsty – więcej pulpy mango lub soku z cytryny. Polać ciasto. Można na wierzch dodać różne dodatki, np. wiórki kokosowe, suszone mango itp. :) Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam mango i szukając dla niego przepisu trafiłam na Twój. Klimaty wegańskie nie są moje. Wygląda ślicznie, na zdjęciu. Ostatnio rzadko piekę i aż boję się, że zmarnuję tyle pysznej pulpy, bo może mi takie nie wyjść. A masz może przepis niewegański?
OdpowiedzUsuńMi tez daleko do weganizmu 😊 Niestety nie mam przepisu na babkę niewegańską 😕 Ta wychodzi super ale rozumiem obawy - tez nie przepadam za wegańskim jedzeniem :)
UsuńKobiety, wegańskie ciasta typu babka są pyszne! Moimi niewegańska rodzina się zajada, aż im się uszy trzęsą.
OdpowiedzUsuńPulpy nie zmarnowałam😊 upiekłam bo miała być babka. Trzymałam się ściśle przepisu. Od siebie dodałam garść orzechów włoskich i mrożonej żurawiny. Brakowało mi smaku mango. Ja miałam pulpę z mango alphonso, bez cukru 98% pulpy z mango. Babka bardzo smaczna, wilgotna. Przepis zapiszę bo mam jeszcze 4 puszki.
OdpowiedzUsuńFajnie, ze jednak spróbowałas 😊 Mi tez brakowało ciutkę tej świeżej nuty mango, ale jak na babkę wegańską to i tak daje radę 😊 Super pomysł z orzechami i żurawiną 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńNapisz proszę ile dodałaś bakalii
UsuńTeż chcę zrobić tę babkę i nie chcę ciasta zanadto obciążyć bakaliami.
Śmiało możesz dać 60 g bakalii. Powracam do tego przepisu i teraz mogę dodać, że można ją również mrozić.
UsuńBabkę piekłam chyba już z 10 razy. Robię w małej foremne z połowy przepisu i mniej cukru daję, bo pulpa jest słodka. Za każdym razem wychodzi rewelacyjna! Puszysta, wilgotna. Nieweganska cześć rodziny zachwycona! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis przypadł do gustu :) u mnie tez wszyscy zjadają do ostatniego kawałka :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńHej Kinga, nie mam pulpy mam mango czy można je rozdrobnić i użyć?!
OdpowiedzUsuńBabka jest super zachwyciła wszystkich domowników i zrobiła furorę wśród moich znajomych z pracy będę ją robić
OdpowiedzUsuń