Nie bez powodu sernik zajmuje czołówki kart deserów w restauracjach i kawiarniach. Jest on nieodłączną częścią naszego polskiego menu, a swoim smakiem podbija serca wszystkich. Tradycyjny, czy też bardziej wymyślny, każdy smakuje inaczej, niepowtarzalnie.
Dzisiaj przedstawiam sernik na kruchym spodzie, z masą
serową, z prawdziwą wanilią oraz z kruszonką, która jest nietypowa – bo z
czekoladą. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł rewelacyjnie. Mokry,
delikatny ser idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką. Lubię ser, lubię kruche ciasto, lubię kruszonkę…a to ciasto
kocham!
Składniki (porcja na okrągłą formę o średnicy 26cm):
Kruchy spód:
125g mąki
75g masła
30g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
większa szczypta soli
20g (3 kostki) mlecznej czekolady „Goplana oryginalna”
Masa serowa z
wanilią:
1kg sera twarogowego w kubku
130g cukru
60g masła
4 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii (a właściwie same ziarenka, a gdy nie macie
wanilii, możecie dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego)
Kruszonka z czekoladą
80g mąki
65g masła
50g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50g czekolady mlecznej „Goplana oryginalna”*
*Goplanę spokojnie można zamienić na inną, dowolną czekoladę
mleczną, po prostu ja uwielbiam smak tej Goplany, bo smakuje zupełnie inaczej
od pozostałych czekolad:)
Wykonanie:
Kruchy spód: przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, cukier i
cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczki masło i wszystko razem dokładnie
posiekać. Następnie dodać jajko i ponownie posiekać. Podsypując mąką zagnieść
mięciutkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 20 minut do zamrażarki.
Wykonanie kruszonki należy zacząć od rozpuszczenia masła w
garnuszku (ważne aby masło nie zrumieniło się!). Mąkę przesiać do miseczki,
dodać cukier i cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść
ręką. Kostki czekolady pokroić na jeszcze mniejsze kosteczki i wrzucić do miski
z kruszonką. Wymieszać i odstawić.
Masa serowa: masło utrzeć mikserem z cukrem. Gdy oba
składniki dobrze się połączą (rozetrą) dodać jedno żółtko i zmiksować. Następnie
dodawać resztę żółtek, po jednym
i miksować. Do
otrzymanej masy dodać ser twarogowy, pamiętając aby nie wrzucić od razu całego
kubka sera, tylko stopniowo dodawać po 2 spore łyżki sera i wszystko razem miksować.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać same ziarenka. Ziarenka dodać do masy
i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno. Ubita pianę porcjami
dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając, aż ser stanie się jednolity i
puszysty.
Rozgrzać piekarnik do 200oC. Okrągłą formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić lub zetrzeć kruche ciasto na spód formy.
Na wierzch ciasta równomiernie zetrzeć 3 kostki czekolady na tarce o drobnych
oczkach. Wstawić do piekarnika i podpiekać spód przez ok. 10 min. Po tym czasie
wyjąć formę ze spodem, wlać masę serową i wyrównać oraz wygładzić powierzchnię.
Wysypać, dozując rękoma, równomiernie kruszonkę z czekoladą. Całość wstawić do
piekarnika i piec przez co najmniej godzinę. Ważne: po pół godziny pieczenia
zmniejszyć temperaturę do 180oC, a pod koniec przykryć wierzch
sernika kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia aby kruszonka się
nie przypaliła. Gotowość sernika można sprawdzić wbijając drewniany patyczek –
gdy po godzinie pieczenia jest suchy – sernik jest gotowy. Sernik pozostawić do
wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony oprószyć cukrem
pudrem:) Smacznego!
Pycha....;))
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim. Sernik był pyszny.. Zjadło by się jeszcze :)
OdpowiedzUsuńCzy temperatura pieczenia podana w przepisie to z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Magda
Termoobieg:) pozdrawiam :)
UsuńZrobiony i zjedzony. Pyszny był! Dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Magda
Bardzo się cieszę, że smakował ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :) pozdrawiam :)
Usuń