Przedstawiam Wam wspaniały sernik na bazie śmietany, i choć brak w nim sera, smakuje równie wybornie jak tradycyjny sernik z brzoskwiniami. Ciekawa alternatywa na Święta Wielkanocne. Sernik wyszedł pyszny – kruche ciasto, delikatna, bardzo kremowa masa, słodziutkie brzoskwinie. Z bitą śmietaną – jestem w raju. Przepis odkryłam u Domowej Cukierenki, którą serdecznie pozdrawiam:) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie zawiedziecie się!
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250g masła
6 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (opakowania po 330g)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo: puszka
brzoskwiń w syropie
Dekoracja:
śmietanka kremówka 36%, jajka ozdobne
Wykonanie:
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić w kosteczkę i
wymieszać w misce z łyżką mąki pszennej (dzięki temu brzoskwinie nie opadną na
sam dół w cieście). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do
200oC.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na blat/stolnicę. Dodać cukier,
cukier wanilinowy i masło – posiekać nożem. Dodać żółtka i ponownie posiekać.
Wyrobić ciasto rękoma. Podzielić na 2 równe części i wstawić do lodówki na
godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część i
zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) tak, aby ciasto było równomiernie starte
na całej powierzchni formy. Lekko docisnąć rękoma. Formę z ciastem wstawić do
piekarnika i podpiekać, aż ciasto lekko się zezłości (ja niestety troszkę za
krótko je podpiekłam). Wyjąć z piekarnika.
Masa śmietanowa: śmietanę zmiksować z cukrem, cukrem
wanilinowym i budyniami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze
śmietaną. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie drugą
część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec (bez funkcji termoobiegu) ok. 1
godzinę i 10-15 minut (ważne – gdy góra sernika się podpiecze na brązowo-złoto –
przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, co zapobiegnie
przypalenia się wierzchu). Po upieczeniu, ciasto pozostawić w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: oprószyć cukrem pudrem, śmietankę kremówkę ubić z
cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać formując gniazda. Dodatki mogą
być dowolne – u mnie ozdobne jajeczka i perełki.
SMACZNEGO!
ale smakowicie wygląda ;) pyszny!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) i te Twoje ozdoby:)
OdpowiedzUsuńja wczoraj zrobiłam sernik z zajęć, ale oczywiście nie wyszedł mi taki super. xD jakiś taki mokry bardziej. jednak nie będę się raczej zbliżała do piekarnika. ;p
Mon, te piekarniki konwekcyjno-parowe na zajęciach dają czadu:P potem w zwykłym piekarniku nic nie wychodzi tak samo:) ciasteczka kokosowe też były bardziej kruche na zajęciach:)
Usuńmoże tak:) bo ja jakbym dała na 180 stopni w swoim piekarniku, to by się zjarał totalnie, więc kombinowałam i już nie wiem czy to wina sera, temperatury, czasu, wszystkiego czy bardziej fatum na mnie i moich wypiekach ciążącego. :D
UsuńCiekawa nowa wersja sernika :) no i wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna dekoracja! A ciasto bardzo intrygujące, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie, może skuszę się na Święta!
OdpowiedzUsuńCudowna propozycja! Prawdopodobnie wypróbuję na święta. :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Bardzo świątecznie i elegancko :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho a'la serniczek:)
OdpowiedzUsuńPięknie podany. Super przepis.
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda! Muszę wypróbować przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ,a i oprawa piękna !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo wszystkim :) Również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJuż same składniki powodują że czuć smak, zdjęcia idealnie prezentują ten smak. Super pomysł i na sernik i na podanie
OdpowiedzUsuń