Dziś mikołaj! Aż trudno uwierzyć, że już 6 grudnia.
Wszędzie wkoło już świąteczny klimat – w galeriach pełno ozdób, a w radiu
świąteczne piosenki. No przyznajcie się – kto już słyszał klasyczne Last
Christmas ? Ja już to słyszałam w zeszłą niedzielę :D Chyba czas zacząć
przygotowania do świąt! Wstępna lista słodkości już zrobiona. Jak już kiedyś
wspominałam, klasyczny świąteczny makowiec to działka mojej mamy. Ja natomiast przejmuję stery jeśli chodzi o pozostałe słodkości :) Jeszcze nie wybrałam dokładnie co
będę piekła w tym roku, ale z pewnością ostatecznie na liście znajdzie się
sernik i kilka rodzajów ciastek. Dla Was również przygotowałam przepisy na świąteczne
specjały :) Pierwszym z nich jest strucla z białym makiem. Podwójnie zakręcona,
z pysznym nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. biały mak, marcepan i
orzechy włoskie. Po prostu pycha! Biały makowiec jest nieco delikatniejszy w
smaku od klasycznego, no i nie widać maku jeśli ten zostanie w zębach :)
Składniki (na
jeden duży makowiec):
Ciasto drożdżowe:
350g mąki pszennej
125ml mleka
80g masła
50g cukru
30g drożdży
2 łyżki śmietany 12 lub 18%
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Szczypta soli
Nadzienie:
250g białego maku
1 szklanka wrzątku
100g masy marcepanowej
50g orzechów włoskich
50g masła
3 łyżki miodu
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
4-5 łyżeczek soku z cytryny
Wykonanie:
Masa makowa (można zrobić dzień wcześniej): mak
zalać szklanką wrzątku. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dwukrotnie zmielić
mak. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego marcepan, żeby się ocieplił
przed wymieszaniem. Do maku dodać masło z marcepanem, miód i posiekane orzechy.
Wymieszać. Masa jest gotowa. Odstawić. W lodówce masę przechowywać szczelnie
zamkniętą.
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie.
Mleko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże, a następnie dokładnie
wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Wlać do mąki i lekko zasypać otaczającą
mąką. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodać
żółtko i jajko – wszystko wymieszać łyżką. Dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy,
skórkę z cytryny, sól oraz pokrojone w kosteczki masło i zacząć wyrabiać ciasto
za pomocą ręki lub specjalnej końcówki miksera. Wyrobione ciasto powinno być delikatne
i dość luźne. Uformować kulę i oprószyć
mąką.
Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Przygotować dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) i wyłożyć papierem
do pieczenia.
Nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Ciasto rozwałkować na oprószonym blacie/stolnicy
prostokąt wielkości mniej więcej 30x40cm. Nałożyć mak na całą powierzchnię, grubiej
na bokach, cieniej w środku. Makowiec zwijać jak Palmiery, z dwóch stron, do
środka. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Końce można wcisnąć do środka lub założyć do środka jak przy zwijaniu gołąbków. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż skórka nabierze
jasnobrązowego koloru. Wyjąć i przestudzić.
Składniki na lukier wymieszać. Posmarować ciasto. Można posypać
startymi orzechami lub innymi bakaliami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz