niedziela, 28 kwietnia 2013

Sernikobrownies z białą czekoladą



Jest to jedno z niewielu ciast, w którym obecność czekolady absolutnie mi nie przeszkadza. Kolejny przepis zaczerpnięty z zajęć Praktyczne zajęcia z dietetyki – dieta bogatoenergetyczna – oczywiście zmodyfikowany;). Każdemu marzyłyby się takie zajęcia na studiach co;)? Ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, wręcz rozsypujące się i idealnie kontrastuje z kremową, bardzo wilgotną masą serową. Nie jest za słodkie, gdyż ciasto czekoladowe zawiera gorzką czekoladę, nie kakao. Bardzo mi to odpowiada, bo nie przepadam za mdłymi ciastami:) Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki (na ciasto w formie 25x35):

Ciasto czekoladowe:
165g mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady (2 i ½ tabliczki)
130g masła
70g cukru
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki świeżo zaparzonej kawy
Szczypta soli

Masa serowa:
1kg sera twarogowego (z kubka)
100g cukru
60g mąki
3 żółtka
3 białka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 tabliczka białej czekolady


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (z funkcją termoobiegu).
Ciasto kakaowe: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli (czekoladę umieścić w miseczce metalowej, umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą – czekoladę mieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia). Kawę i rozpuszczoną czekoladę wlać do masła utartego z cukrem i dalej ucierać. Na samym końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ( lub zmiksować, gdyż masa będzie bardzo gęsta).
Masa serowa: ser twarogowy zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Białą czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę – delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto czekoladowe przełożyć do formy wyłożonej papierem – masa jest bardzo gęsta ale wierzę, że każdy bez najmniejszego problemu ją rozprowadzi na papierze do pieczenia:) Nie trzeba uważać, aby powierzchnia była idealnie wygładzona. W rozłożonym cieście zrobić rączką od noża zagłębienia – zawijasy (utworzy to na przekroju ładne fale).










Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową – wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, aż ser z wierzchu lekko się zarumieni, a wbity w środek drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego;)


4 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Mam nadzieję, że moje studia będą równie ciekawie, bo wybieram się na podobny kierunek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ten serniczek :) Pychotka ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik palce lizać:)Zdjęcia jak zawsze pięknie:) Już nie mogę doczekać się nowego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń