sobota, 27 lipca 2013

Lody malinowe



Przechodząc ostatnio przez rynek, nie mogłam się oprzeć kupowania co popadnie. Fasolka szparagowa, słodziutkie pomidory, ogórki do zaprawy, świeże zioła, czereśnie, wiśnie, borówki, no i oczywiście maliny. Achh...gdybym tak codziennie miała dostawę do domu świeżutkich warzyw i owoców to byłabym najszczęśliwszą osobą na świecie!
Kubeczki z malinami wspaniale prezentowały się na straganach. Kupiłam. Od razu pomyślałam o lodach malinowych. Cudownych, orzeźwiających, mocno owocowych.
Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze malinowe lody jakie kiedykolwiek jadłam. Odpowiednio śmietankowe, z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Polecam:)

Składniki (na ok. 1,2l lodów):

250ml słodkiej śmietany 30%
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5%)
125 ml mleka pasteryzowanego 2%
100g cukru
2 żółtka
400g malin


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z połową cukru na biało. Do rondelka wlać śmietanę, oba mleka i drugą połowę cukru. Podgrzewać, aż z mieszanki mleka zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka). Gorący płyn wlewać cienkim strumieniem na ubite żółtka ciągle je mieszając trzepaczką. Żółtka powinny się połączyć z mieszanką mlek i śmietany w jednolity, rzadki płyn. Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia, mocno schłodzić (najlepiej całą noc w lodówce). 
Maliny wsypać do miski - rozgnieść widelcem. Do malin wlać mocno schłodzone mleko z żółtkami. Powstała mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynce do lodów. Dalej postępować według instrukcji lodziarki. Ukręcone przełożyć do pojemnika i zamrozić. 
Należy pamiętać, że domowe lody są twardsze od tych ze sklepu, więc należy je wyjąć z zamrażarki ok. 10 minut przed konsumpcją. Smacznego!


3 komentarze:

  1. miaaaam:) zdjęcia są tak ładne, zachęcające, że nic, tylko jeść:) na taką pogodę w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę nabyć taką maszynkę, bo lody wyglądają obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, warto zaopatrzyć się w taką maszynkę, gdyż smak domowych lodów jest niesamowity, o niebo lepszy od sklepowych:). A przede wszystkim, można wymyślać tysiące smaków i połączeń:). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń