czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort malinowo-kokosowy



Malinowy wysyp. Na krzaczkach jest tak czerwono, że aż oczy bolą. Ilość malin w tym roku jest nie do przejedzenia. Absolutnie nie narzekam. Uwielbiam maliny, a gdy jest ich tak dużo to można ich bezkarnie używać do wszystkiego – do śniadania, obiadu, jako przekąskę i co najważniejsze, do wypieków. Będąc w posiadaniu tylu malin, mogłam pozwolić sobie na upieczenie tortu, który pochłania ich aż kilogram! Tort upiekłam z okazji urodzin mojego chłopaka i to on był najważniejszym jurorem przy degustacji. Uśmiech na twarzy to oznaka pełnego uznania:). Nieskromnie mówiąc tort jest przepyszny, odpowiednio słodki, biszkopt nie jest suchy. Słodycz masy idealnie kontrastuje z orzeźwiającymi malinami i wyrazistym smakiem kokosa. Pięknie się prezentuje zarówno na zewnątrz, jak i na przekroju:).

Składniki (na tort w okrągłej formie 24cm):

Biszkopt:

1 biszkopt genueński wg tego przepisu

Masa śmietankowo-kokosowa:
500ml słodkiej śmietany 36%
500g mascarpone
125g cukru
100g wiórek kokosowych

Do nasączenia biszkoptu:
4 łyżki spirytusu
100ml wody
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1kg malin

100g płatków kokosowych do obłożenia brzegu ciasta

1 puszka gęstego mleczka kokosowego – u mnie firmy Tao Tao (nie wstrząsać puszką, potrzebna będzie gęsta część mleka do masy i ta rzadka, która znajduje się na dnie puszki do nasączenia biszkoptu)


Wykonanie:

Biszkopt: upiec biszkopt wg podanego przepisu (podaje jeszcze raz klik). Przekroić na 3 blaty (najlepszy sposób to użycie specjalnej żyłki do przecinania biszkoptów).
Puszkę mleczka kokosowego otworzyć. Zebrać z góry gęste mleko i odłożyć do miseczki.
Nasączenie biszkoptu: rzadką część mleka przelać przez sitko do naczynia. Dodać wodę, spirytus i cukier i dokładnie wymieszać. Mieszankę można podzielić na 3 równe części aby po równo nasączyć 3 blaty biszkoptu.
Masa śmietankowo-kokosowa: słodką śmietanę ubić z połową cukru na sztywno. Mascarpone zmiksować z gęstą częścią mleka kokosowego i drugą połową cukru. Do masy z mascarpone i mleka kokosowego dodawać po trochu ubitej śmietany i delikatnie mieszać. Wsypać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Odłożyć ok. 600g masy na obłożenie tortu z zewnątrz. Reszta masy jest gotowa do przełożenia tortu.
Składanie tortu: do okrągłej formy o średnicy 24cm włożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć przygotowaną mieszanką kokosowo-spirytusową. Na biszkopt wyłożyć trochę masy, poukładać gęsto maliny na całej powierzchni. Maliny przykryć kleksami z masy aby całość połączyła się z następnym blatem biszkoptu.


Położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go, położyć masę, maliny, kleksy z masy. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć go. Tort obłożyć odłożoną częścią masy (600g). Wyrównać. Na wierzchu tortu poukładać maliny wierzchołkiem do góry. Brzeg tortu obłożyć płatkami kokosowymi. Tort jest gotowy i należy go schłodzić przez kilka godzin. Smacznego!



3 komentarze:

  1. ŚLIKA MI POCIEKŁA

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, ale torcik, świetnie wygląda:)
    zaczynam żałować, że zabrakło kawałka do skosztowania. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie:) Maliny i kokos - świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń