piątek, 27 września 2013

Muffiny dyniowe z jabłkami i orzechami



I gdzie ta nasza „Złota Polska Jesień”? Wrr.. jak ja nie lubię jesieni… zimno, szaro:( Jedyne pocieszenie to fakt, że znowu spotkam się z przyjaciółmi ze studiów. W kwestii kulinarnej natomiast, ogromnie się cieszę z typowych, jesiennych produktów. A sen o słońcu zamykam w szufladzie, by wyciągnąć go dopiero za 8 miesięcy…
Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc postanowiłam zrobić muffiny. Połączyłam ją z typowymi, jesiennymi składnikami, a więc jabłkami i orzechami. Muffiny wyszły mokre, treściwe, takie jak lubię. Rewelacyjne w smaku. Idealne na jesienną chandrę. Gorąco polecam:)

Składniki (na 25 średnich muffinów):

300g startej na grubych oczkach dyni
250g mąki pszennej
160g cukru
160ml oleju
2 całe jajka (L)
5 pełnych łyżek mleka
200g obranych i pokrojonych w małe kosteczki jabłek
70g obranych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli


Wykonanie:

Przygotować 25 foremek na muffiny. Piekarnik rozgrzać do 180oC (z funkcją termoobiegu). Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe „suche” składniki (cukier, cukier wanilinowy, cynamon, szczypta soli) i wszystko razem wymieszać. Jajka w całości z miksować z olejem, dodać mleko.
Do suchych składników wlać mieszankę oleju z jajkami i mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać startą dynię i ponownie zamieszać. Na końcu dodać jabłka i orzechy – wymieszać. Surowe ciasto nakładać do foremek (trochę więcej niż ¾ wysokości foremki). Muffiny piec w piekarniku 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Chciałabym przegonić swoją jesienną chandrę taką muffinką! :D na małego głoda - danio, na chandrę - muffinka z dynią, jabłkami i orzechami:)
    oczywiście wyglądają obłędnie, jak i wszystkie zdjęcia, a mi ślina znowu cieknie:)

    OdpowiedzUsuń