sobota, 1 marca 2014

Ciasto śmietanowe z kokosem – czyli dobrze nam znany Styropian



Ciasto to jest bardzo podobne do sernika bez sera, gdyż na jego „wnętrze” składa się śmietana i budyń w proszku. Różnicą jest dodatek kokosu zamiast brzoskwiń i obecność dżemu pod warstwą śmiatanowo-kokosową. Nie mam pojęcia dlaczego ktoś kiedyś nazwał to ciasto styropianem, gdyż jak to powiedziała moja mama „nie jest to zachęcające”. No cóż, nie pierwszy raz spotykam się z taką reakcją:). Ale mimo to chciałam zawrzeć w tytule nazwę „Styropian”, gdyż zdaje sobie sprawę, że dużo osób szuka tego ciasta pod taką właśnie nazwą.
Nie mniej jednak jeśli chodzi o samo ciasto i jego smak – jest delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Natomiast kwaskowata konfitura porzeczkowa przełamuje słodycz ciasta. Całość idealnie się komponuje. Przepis pochodzi z bloga Arabeska Waniliowa i bardzo za niego dziękuję:). Zapraszam do wypróbowania!:)


Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
250g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa śmietanowo-kokosowa:
1 litr kwaśnej śmietany 18%tł.
200g wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie śmietankowego budyniu w proszku (64g)
1 pełna łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: duży słoik dowolnej konfitury – u mnie ponad 400g konfitury porzeczkowej


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać pokrojone w plastry masło i całość zacząć zarabiać, by powstało coś na kształt bardzo sypkiej kruszonki. Dodać żółtka i całość wymieszać łyżką. Wszystko przełożyć na lekko oprószony mąką blat/stolnicę i tutaj dokończyć zarabianie ciasta, aż powstanie gładka i jednolita kula. Kulę podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wyłożyć (wylepić lub zetrzeć) dno formy. Ponakłuwać widelcem. Odstawić.
Masa śmietanowo-kokosowa: białka zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier i kontynuować, aż białka będą sztywne. Zmniejszyć obroty miksera na prawie najniższe i stopniowo wlewać śmietanę. Następnie dodać cukier wanilinowy, skrobię i budyń w proszku. Na samym końcu wsypać wiórki i dokładnie zamieszać.
Kruche ciasto wstawić do piekarnika i lekko podpiec (do minimalnego zarumienienia brzegów). Wyjąć i całą powierzchnię delikatnie posmarować konfiturą – trzeba uważać, by zbyt mocnymi ruchami nie „powyrywać” kawałków dopiero co podrośniętego ciasta. Na warstwę dżemu wylać masę kokosowo-śmietanową. Na samą górę zetrzeć drugą część kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a ciasto pozostawić w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Ciasta przekładańce

6 komentarzy:

  1. Bardzo chciałabym spróbować ,

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, w masie śmietanowej jest 1/2 proszku do pieczenia( w składnikach) a wykonaniu nie ma, dziękuje za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie:) Dziękuję za uwagę:) Hmm być może nie ma tego w wykonaniu gdyż prawdopodobnie pominęłam ten składnik, tak jak autorka przepisu na innym blogu. Oczywiście można pominąć dodawanie proszku do pieczenia, a jeśli jest to konieczne to najlepiej zmieszać go wcześniej z proszkiem budyniowym i cukrem wanilinowym a następnie dodać do masy. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Na jaką to formę? ;)

    OdpowiedzUsuń