niedziela, 8 czerwca 2014

Maślane ciasto z truskawkami i kruszonką



No! To wreszcie mogę ruszyć z sezonowymi wypiekami! Na pierwszy ogień idzie maślane ciasto z truskawkami i lekko cynamonową kruszonką. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza dla tych, którzy przepadają za kruszonką. Ciasto ma cudowny, maślany smak i aromat. Przepis zawiera sporą ilość truskawek jak na tak małą formę, więc jeśli boicie się zakalca, to spokojnie możecie dać ich mniej. A jeśli chcecie mieć duże ciasto, po prostu podwajacie ilość składników i wielkość foremki:). Tak czy inaczej, każda jego ilość zniknie w mgnieniu oka:). Zapraszam!


Składniki (na ciasto w formie 20x20 cm):

Ciasto:
125g mąki
125g cukru
125g miękkiego masła (musi być bardzo bardzo miękkie)
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Kruszonka:
130g mąki
80g masła
50g cukru
¼ łyżeczki cynamonu

400g truskawek


Wykonanie:

Kruszonka: masło zagnieść z cukrem, mąką i cynamonem.
Truskawki pokroić na ósemki lub ćwiartki.
Przygotować blachę: wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zacząć ucierać z cukrem, następnie dodać jajka i ponownie ucierać. Na samym końcu dodać w dwóch porcjach mąkę z proszkiem i solą i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Wyłożyć na blachę i równomiernie rozsmarować. Na ciasto wyłożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a brzegi przypieką. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Super maślane ciasto truskawki uwielbiam z kruszonką.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń