niedziela, 17 maja 2015

Francuskie ciastka z rabarbarem, konfiturą truskawkową i serduszkiem



Banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i co najważniejsze – przepyszne. Ciastka francuskie z rabarbarem i konfiturą truskawkową. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym ciastem i nie bez powodu ciastka na jego bazie należą do moich ulubionych. Czasami wystarczy dodać zwykłą konfiturę lub położyć owoc i już mamy wspaniały deser. Nie trzeba za bardzo się głowić i przesadnie kombinować. Można za to wydobyć z siebie pokłady kreatywności i nieco pobawić się kształtami ciastek:). Zapraszam!


Składniki (na 10 ciastek):

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie łodygi rabarbaru (ok. 150g)
3-4 łyżeczki gęstej konfitury truskawkowej

Kilka truskawek – ale niekoniecznie, jeśli nie macie

Dodatkowo: roztrzepane jajko do sklejania i posmarowania ciastek, brązowy (lub biały) cukier do posypania


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą blachę, najlepiej tą z kompletu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Wymieszać z konfiturą.
Ciasto rozwinąć. Pokroić na 20 równych kwadratów. W dziesięciu kwadratach wyciąć foremką malutkie serduszka (lub inne kształty, ważne, by foremka była malutka).
Na kwadraty bez wyciętych serduszek nakładać po łyżeczce rabarbaru wymieszanego z konfiturą. Dla chętnych – na rabarbar można położyć cienki plasterek truskawki i dopiero potem przykryć kawałkiem ciasta. Od Was zależy, jaką wersję ciastek wolicie:). Na zdjęciach widoczne są obie. Brzegi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie nałożyć na nie kwadraty z wyciętym serduszkiem. Brzegi skleić ze sobą za pomocą widelca, by rabarbar był szczelnie zamknięty w ciastkach.


Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 8-10 minut (ale polecam obserwować, by się nie przypaliły), aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru i ładnie wyrosną. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

3 komentarze: