piątek, 6 grudnia 2019

Strucla z białym makiem



Dziś mikołaj! Aż trudno uwierzyć, że już 6 grudnia. Wszędzie wkoło już świąteczny klimat – w galeriach pełno ozdób, a w radiu świąteczne piosenki. No przyznajcie się – kto już słyszał klasyczne Last Christmas ? Ja już to słyszałam w zeszłą niedzielę :D Chyba czas zacząć przygotowania do świąt! Wstępna lista słodkości już zrobiona. Jak już kiedyś wspominałam, klasyczny świąteczny makowiec to działka mojej mamy. Ja natomiast przejmuję stery jeśli chodzi o pozostałe słodkości :) Jeszcze nie wybrałam dokładnie co będę piekła w tym roku, ale z pewnością ostatecznie na liście znajdzie się sernik i kilka rodzajów ciastek. Dla Was również przygotowałam przepisy na świąteczne specjały :) Pierwszym z nich jest strucla z białym makiem. Podwójnie zakręcona, z pysznym nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. biały mak, marcepan i orzechy włoskie. Po prostu pycha! Biały makowiec jest nieco delikatniejszy w smaku od klasycznego, no i nie widać maku jeśli ten zostanie w zębach :)


Składniki (na jeden duży makowiec):

Ciasto drożdżowe: 
350g mąki pszennej
125ml mleka
80g masła
50g cukru
30g drożdży
2 łyżki śmietany 12 lub 18%
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Szczypta soli

Nadzienie:
250g białego maku
1 szklanka wrzątku
100g masy marcepanowej
50g orzechów włoskich
50g masła
3 łyżki miodu

Lukier:
4 łyżki cukru pudru
4-5 łyżeczek soku z cytryny


Wykonanie:

Masa makowa (można zrobić dzień wcześniej): mak zalać szklanką wrzątku. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dwukrotnie zmielić mak. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego marcepan, żeby się ocieplił przed wymieszaniem. Do maku dodać masło z marcepanem, miód i posiekane orzechy. Wymieszać. Masa jest gotowa. Odstawić. W lodówce masę przechowywać szczelnie zamkniętą.
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Mleko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże, a następnie dokładnie wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Wlać do mąki i lekko zasypać otaczającą mąką. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodać żółtko i jajko – wszystko wymieszać łyżką. Dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, sól oraz pokrojone w kosteczki masło i zacząć wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub specjalnej końcówki miksera. Wyrobione ciasto powinno być delikatne i  dość luźne. Uformować kulę i oprószyć mąką. 
Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg). Przygotować dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia.
Nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Ciasto rozwałkować na oprószonym blacie/stolnicy prostokąt wielkości mniej więcej 30x40cm. Nałożyć mak na całą powierzchnię, grubiej na bokach, cieniej w środku. Makowiec zwijać jak Palmiery, z dwóch stron, do środka. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Końce można wcisnąć do środka lub założyć do środka jak przy zwijaniu gołąbków. Wierzch ciasta  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż skórka nabierze jasnobrązowego koloru. Wyjąć i przestudzić.
Składniki na lukier wymieszać. Posmarować ciasto. Można posypać startymi orzechami lub innymi bakaliami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza