sobota, 14 marca 2020

Wegańska babka mango



Pyszna, bardzo wilgotna i aromatyczna babka – brzmi pysznie prawda? Okazuje się, że z powodzeniem można dać taki opis wegańskiej babce. Całą (naprawdę dobrą!) robotę zrobiła pulpa mango, która sprawiła, że ciasto jest niesamowicie wilgotne, a do tego pięknie pachnie. I tutaj znów – oprócz pulpy mango brak tu wyszukanych składników. Mąka, cukier i tak dalej. A wykonanie to czysta bajka. Suche + mokre i gotowe! Słodkość ciasta przełamuje kwaskowaty lukier, również z nutką mango. Całość tworzy idealną babkę. Myślę, że z powodzeniem może ona zająć miejsce na wielkanocnym stole, nie pogardzi również sobotnim lub niedzielnym popołudniem:) Co jest super - babka przechowywana w lodówce trzyma świeżość przez kilka dni :) Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam!


Składniki (na babkę w formie z kominem o średnicy 24cm):

Ciasto:
600g pulpy mango (z puszki)
440g mąki pszennej
160ml oleju
130g brązowego cukru trzcinowego (nie Muscovado)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
½ łyżeczki soli

Lukier mango:
3 kopiate łyżki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka pulpy mango
Skórka otarta z ½ cytryny


Wykonanie:

Przygotować formę z kominem – wysmarować olejem lub innym tłuszczem roślinnym. Wysypać bułką tartą (można również wiórkami kokosowymi, orzechami itp., pełna dowolność :)). Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: wszystkie mokre składniki wymieszać w jednej misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz dodać cukier i sól – wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia w jednolitą masę (nie mieszać za długo). Masa będzie od razu „puchnąć”, a to za sprawą proszku i sody, także bez obaw, że coś się zepsuło :) Ciasto przelać do formy, wygładzić i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut do suchego patyczka. Od trzydziestej minuty można już sprawdzać (ciasto może się upiec szybciej lub wolniej w zależności od Waszego piekarnika). Może się zdarzyć, że ciasto posiedzi 45 minut – także obserwujcie i sprawdzajcie :) Ja piekłam ok. 35 minut i wyszło super wilgotne, a patyczek był suchutki :) Upieczone wyjąć i całkowicie ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki wymieszać – gdyby lukier był za rzadki – dodać cukru, gdy za gęsty – więcej pulpy mango lub soku z cytryny. Polać ciasto. Można na wierzch dodać różne dodatki, np. wiórki kokosowe, suszone mango itp. :) Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Mam mango i szukając dla niego przepisu trafiłam na Twój. Klimaty wegańskie nie są moje. Wygląda ślicznie, na zdjęciu. Ostatnio rzadko piekę i aż boję się, że zmarnuję tyle pysznej pulpy, bo może mi takie nie wyjść. A masz może przepis niewegański?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez daleko do weganizmu 😊 Niestety nie mam przepisu na babkę niewegańską 😕 Ta wychodzi super ale rozumiem obawy - tez nie przepadam za wegańskim jedzeniem :)

      Usuń
  2. Kobiety, wegańskie ciasta typu babka są pyszne! Moimi niewegańska rodzina się zajada, aż im się uszy trzęsą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpy nie zmarnowałam😊 upiekłam bo miała być babka. Trzymałam się ściśle przepisu. Od siebie dodałam garść orzechów włoskich i mrożonej żurawiny. Brakowało mi smaku mango. Ja miałam pulpę z mango alphonso, bez cukru 98% pulpy z mango. Babka bardzo smaczna, wilgotna. Przepis zapiszę bo mam jeszcze 4 puszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, ze jednak spróbowałas 😊 Mi tez brakowało ciutkę tej świeżej nuty mango, ale jak na babkę wegańską to i tak daje radę 😊 Super pomysł z orzechami i żurawiną 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
    2. Napisz proszę ile dodałaś bakalii
      Też chcę zrobić tę babkę i nie chcę ciasta zanadto obciążyć bakaliami.

      Usuń
    3. Śmiało możesz dać 60 g bakalii. Powracam do tego przepisu i teraz mogę dodać, że można ją również mrozić.

      Usuń
  4. Babkę piekłam chyba już z 10 razy. Robię w małej foremne z połowy przepisu i mniej cukru daję, bo pulpa jest słodka. Za każdym razem wychodzi rewelacyjna! Puszysta, wilgotna. Nieweganska cześć rodziny zachwycona! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze przepis przypadł do gustu :) u mnie tez wszyscy zjadają do ostatniego kawałka :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Hej Kinga, nie mam pulpy mam mango czy można je rozdrobnić i użyć?!

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka jest super zachwyciła wszystkich domowników i zrobiła furorę wśród moich znajomych z pracy będę ją robić

    OdpowiedzUsuń