(OVEN TEMPERATURE EQUIVALENTS)
Stopnie
Celsjusza
|
Stopnie
Fahrenheita
|
GAS
|
110oC
|
225oF
|
¼
|
130oC
|
250oF
|
½
|
140oC
|
275oF
|
1
|
150oC
|
300oF
|
2
|
160oC
|
325oF
|
3
|
180oC
|
350oF
|
4
|
190oC
|
375oF
|
5
|
200oC
|
400oF
|
6
|
220oC
|
425oF
|
7
|
230oC
|
450oF
|
8
|
240oC
|
475oF
|
9
|
ODPOWIEDNIKI OBJĘTOŚCI
(VOLUME EQUIVALENTS)
Metryczny system wag i miar (Metric)
|
Brytyjski system wag i miar (Imperial)
|
30ml
|
1fl oz
|
60ml
|
2fl oz
|
75ml
|
2 ½fl oz
|
100ml
|
3 ½fl oz
|
120ml
|
4fl oz
|
150ml
|
5fl oz ( ¼
|
175ml
|
6fl oz
|
200ml
|
7fl oz ( 1/3 pint)
|
240ml
|
8fl oz
|
300ml
|
10fl oz ( ½ pint)
|
350ml
|
12fl oz
|
400ml
|
14fl oz
|
450ml
|
15fl oz
|
500ml
|
16fl oz
|
600ml
|
|
750ml
|
1 ¼ pints
|
900ml
|
1 ½ pints
|
1 ¾ pints
|
|
2 ½ pints
|
|
2 ¾ pints
|
|
3 ½ pints
|
|
3litry
|
5 ¼ pints
|
- 1 łyżka (tbsp) to 15ml, a jedna łyżeczka (tsp) to 5ml.
ODPOWIEDNIKI WAGOWE
(WEIGHT EQUIVALENTS)
Metryczny system wag i miar (Metric)
|
Brytyjski system wag i miar (Imperial)
|
15g
|
½ oz
|
20g
|
¾ oz
|
30g
|
|
45g
|
1 ½ oz
|
50g
|
1 ¾ oz
|
60g
|
|
75g
|
2 ½ oz
|
85g
|
|
100g
|
3 ½ oz
|
115g
|
|
125g
|
4 ½ oz
|
140g
|
|
150g
|
5 ½ oz
|
175g
|
|
200g
|
|
225g
|
|
250g
|
|
300g
|
|
450g
|
1 Ib
|
500g
|
1 Ib
|
675g
|
1 ½ Ib
|
900g
|
2 Ib
|
1kg
|
2 ¼ Ib
|
3 Ib
|
Źródło: “Step-by-step baking”, Caroline Bretherton
STARODAWNE JEDNOSTKI MIAR
Stare jednostki
miar
|
Obecne
jednostki miar
|
Łut
|
|
Funt (32 łuty)
|
ok. 45 dag
|
Kwarta
|
|
Kwaterka
|
|
Garniec (
|
Źródło: “Jedyne praktyczne przepisy (…)”, wg wydania z 1885 roku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz