środa, 20 listopada 2013

Szarlotka – najlepsza na ciepło, z lodami



Każde ciasto składające się z kruchego ciasta, jabłek i cynamonu dokumentnie kradnie moje serce:). Z dodatkiem lodów i bitej śmietany – to już gruba nieprzyzwoitość:)!
I mimo, że każdy z nas ma swój ulubiony przepis w morzu przepisów na szarlotkę, to chciałabym zaprezentować przepis na moją szarlotkę – idealną na ciepło, z dodatkiem lodów. Ciasto jest bardzo kruche, po brzegi wypełnione jabłkami i cudownie pachnące cynamonem. Nie sposób się mu oprzeć. Polecam!

Składniki (na ciasto w formie 37x27):

Ciasto:
500g mąki pszennej
250g masła - schłodzonego
200g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka cynamonu

Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek
3-4 łyżki cukru
¾ łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Przygotować jabłka: obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon, podlać niewielką ilością wody i gotować, co jakiś czas mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Gotować do momentu, aż jabłka się lekko rozgotują, ale nie stracą całkowicie formy plasterków. Odstawić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200oC.
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na blat/stolnicę. Dodać masło – posiekać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i żółtka. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zarobić ciasto. Ciasto wyrabia się dość długo. Podczas wyrabiania może się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, ale bez obaw, po pewnym czasie uda się uformować z niego kulę. Kulę wstawić do zamrażarki na 20-30 minut. Większą częścią ciasta (2/3) wylepić formę (ciasto jest dość kruche, więc nie zniechęcajcie się jeśli będzie się rwało - ja wykładam kawałek po kawałku, wylepiając również boki do połowy). Ponakłuwać widelcem całą powierzchnię. Ciasto podpiec, aż się trochę mocniej zrumieni (ja piekę prawie na gotowo, żeby mieć pewność, że ciasto po zapieczeniu z jabłkami będzie na 100 procent upieczone). Wyjąć z piekarnika. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka - wyrównać. Pozostałe ciasto (1/3) wyłożyć na wierzch (ja po prostu rwę kawałki ciasta, spłaszczam palcami i układam na jabłkach takie urwane kawałki). Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec do momentu, aż porwane kawałki ciasta na górze będą złote. Wyjąć i ostudzić. Szarlotka ta idealnie sprawdza się jako główny składnik deseru „szarlotka z lodami”. Ostudzoną, można ponownie podgrzać w piekarniku (w temperaturze 130oC) i serwować z lodami waniliowymi i bitą śmietaną – to mój ulubiony zestaw:). Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Wiadmo ze z lodami smakuje lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak najlepsza jest z lodami na ciepło <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Istny raj takie ciasto i do tego lody na ciepło mniam ...
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo piec samo ciasto?
    Proszę o pilną odpowiedź bo właśnie grzeję piekarnik.

    Pomóżcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód podpiekamy ok 10-15 minut, całość jeszcze ok 20. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Czy mozna zetrzec górna warstwę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo podgrzewać szarlotkę w 130°?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to robię na oko :) ale myśle, ze jak się wstawi do goracego pieca to 10-15 min wystarczy 😊

      Usuń
  8. Szarlotka to danie, które najlepiej podawać na ciepło z lodami. To idealne połączenie słodkiego i cierpkiego, chrupiącego i kremowego.

    OdpowiedzUsuń